Vizyonumuz Akıllı Şehirler ve Şebekeler
Güneş enerjisi üzerine ilk projemizi 2008 yılında yapmıştık.
Solar Panelli İletişim Kiosku adıyla projelendirdiğimiz çalışmanın özünde, güneş enerjisi kullanarak kendi elektriğini üretebilen ve kablosuz internet ağı ile de desteklenerek, anlık bilgilendirme ve gerektiğinde acil toplanma noktası olarak ta görev yapabilen bir çalışma idi.
Bir çok kişi tarafından zamanından önce yapılmış, yüksek maliyetli bir çalışma olarak görülmüştü. Fakat ardından aynı fikir temeli üzerine inşa ettiğimiz Solar Şarj Noktaları bugün bir çok belediye ve firma tarafından uygulanmaktadır.
Bu projelerin aslında temelinde yatan düşünce fikri, daha yaşanabilir şehirlere doğru atılan adımların başlangıcıydı diyebiliriz. Üzerinden 8 yıl geçmiş bu fikirlerin getirdiği noktada bugün Akıllı Şehirleri konuşuyoruz. Bu başlık altında ulaşımı da, enerjiyi de, iklimi de konuşmak durumundayız. Artık tüm bu konuların bugün itibariyle sahip olduğu tek bir başlık var o da Akıllı Şehirler.
Geçen hafta İTÜ’de düzenlenen 6ncı Temiz Enerji Günleri’nde TEHAD olarak bir sunum yaptım. Her zaman başladığım gibi bu sunumda da önce tarihsel çalışmalara değindim. Gerçek şu ki, bugün kullandığımız pek çok teknolojinin altyapısı neredeyse 100 yıl önce kurgulanmış ve denenmişti.
Örneğin, Elektrikli Arabalar tam 130 yıl önce fiilen kullanılmaya başlanmıştı. Örneğin, Enerji Depolama sistemleri yine bu tarihlerde Elektrikli Araçların Şarj edilebilmesi için tasarlanmış ve kullanılıyordu. Hatta dünyanın ilk Hibrid Aracını Ferdinand Porsche 1901 yılında üretmeyi başarmıştı.
İTÜ’deki Temiz Enerji Günleri Konferansında konuşan diğer panelist konuklardan Özlem Atacan, firması DMA ile bugün TESLA’ya rakip bir menzile sahip Elektrikli otomobili nasıl ürettiklerini anlattı. Panelin diğer konuğu sayın Cem Bahar ise Enerji Depolama Sistemlerini ve şehir içerisindeki uygulamasından bahsetti.
Tüm bu çalışmaların altında yatan şey, hep daha iyisini yapmak, yaşadığınız çevreye etkin bir katkı yapabilmek idi. TEHAD olarak bir tarafında yer almaktan büyük mutluluk duyduğumuz ICSG Istanbul 2016 da işte bu amaçla hareket ediyor. Şehirlerimizi nasıl daha yaşanabilir ve nasıl marka haline getirebileceğimizi sorguluyor.
4.ncü Uluslararası İstanbul Akıllı Şehirler ve Şebekeler Kongre ve Fuarı 20/21 Nisan tarihlerinde geniş bir katılımcı ve firma sayısı ile gerçekleşecek. Konferansta bir çok konu başlığı konuşulacak, tartışılacak. Mesela Akıllı Kampüs’ler konuşulacak, Enerji Yönetim ve Depolama sistemleri üzerinde durulacak. ABD Başkanı Barack Obama’nın enerji danışmanı gelecek ve Birleşmiş Milletler Paris İklim Anlaşması’nın iklim değişikliğiyle mücadelede bir dönüm noktası olduğunu ve anlaşmanın iklim krizinin çözümü için dünyanın ihtiyacı olan sürdürülebilir çerçeveyi nasıl oluşturacağını anlatacak.
ICSG Istanbul 2016’da katılımcılar ve konuşmacılar ile birlikte ‘Türkiye Akıllı Şebekelerde Yol Haritası’ belirlenecek. Bu yol haritası, İklim Değişikliği ve Enerji Kullanımı bağlamında nasıl bir çizgide gitmemiz gerektiğinin de vurgulayıcısı olacaktır diye düşünüyorum.
Önceden, geleceği sadece kurgulayabilir ve hayal edebilirdik. Bugün ise artık, onu şekillendirebilir ve fiziki halde üretebilir duruma getirmeyi başardık. Hayal gücümüzün gerçekliğe dönüşme süresi eskiye göre çok daha hızlı bir zamanda gerçekleşmeye başladı. Ama bu, hayal kurmamızın aslında her şeyin başlangıcı ve ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize kanıtlıyor oldu.
İşte Nissan’ın gelecekteki > Elektrikli Ulaşım ve Akıllı Şehir vizyonu < link >
Sevgilerimle,
Berkan Bayram
> linkedin
> e-posta
Yazar Hakkında
İlgili Yazılar
Yorum Yapın
You must be logged in to post a comment.