TESLA Model 3 Üretimi Rafa Kalkabilir mi?
Tesla Motors yaptığı açıklama ile, Model 3 için belirlenen teslim tarihini 2018 yılı olarak revize etti.
2017 yılında başlayacak olan Tesla Model 3 üretiminin, rezervasyon sırasına göre ilk teslimatları 2018 yılında yapılacak. Yapılan açıklamaya göre, Model 3’ün üretim adetlerini karşılayacak ilk teslimatlar 2018 yılı ortasından itibaren yapılmaya başlanacak.
Ön rezervasyonu 400bin adetleri bulan Model 3 sanal sahipleri için, bu açıklama ne anlama geliyor? Verdiğiniz 1000$ kaporanın karşılığında 35bin$’lık otomobilinize ancak 2020 yılında kavuşabileceksiniz gibi görünüyor!
2015 yılında Tesla Motors fabrikasından sadece 55bin adet otomobil sahiplerine ulaştı. Bu rakamın içerisinde S ve X modellerinin de olduğunu düşünürsek, yanına bir de Model 3 katıldığında, toplam siparişlerin karşılanması için yıllık üretim hacminin minimum 500bin adete çıkması gerekiyor.
Soru şu:
Tesla Motors fabrikası 500bin adetlik üretim hacmine 2018’den önce ulaşabilir mi? Pek mümkün görünmüyor.
Bu durumda alttaki yazıyı da okumanızda fayda var.
TESLA’nın son lansmanı Model 3 ile bir efsanenin sona ermesi mümkün olabilir mi?
Yayınlanma tarihi Orjinal metin > Linkedin
İddialı bir başlık gibi görünebilir, fakat gerçekçi yaklaşımlar ile ele alınması gereken bir durum da yaratmış olabilir. Öncelikle Tesla serüveninin bu noktaya nasıl geldiğine,Elon Musk’ın girişimci planlarının özelinde hep birlikte bir göz atalım.
Elon Musk aslında, ciddi bir internet girişimcisi olarak ticaret hayatına atıldı. İlk ticari faaliyeti Zip2Corporation ile yola çıktığında tarih 1995’di. Sonrasında asıl kendisini zirveye taşıyan, devamında Pay Pal olarak adı dönüşen, online ödeme sistemi X.com‘u kurduğunda tarih 1999’du ve yaşı sadece 28 idi.
2000’li yıllar Musk için internet ve uzay! alanında yaptığı bir çok girişim ile geçti. Adı ilk kez Tesla ile 2004 yılında buluştu.
Bilinenin aksine Elon Musk, Tesla’nın kurucusu değil melek yatırımcısıdır. Tesla Motors Marc ve Martin isimli 2 mühendis tarafından ABD’nin silikon vadisinde kurulduğunda tarih 2003’tü. Yine yatırımcıları arasında Google ve eBay‘den de ciddi isimler bulunuyordu.
Aldığı bu güzel destek ile Tesla ilk modeli olan Roadster ı ilk kez 2006 yılında tanıttı.
Neydi Roadster’ı bu kadar özel kılan?
Yine tarihe gömülmeden kısaca şöyle söyleyelim, Roadster’dan önce elektrikli otomobil yine hızlıydı ama aynı zamanda Sportif olabileceği ve 400km’ye yakın bir menzile sahip olabileceği pek düşünülmüyordu.
Tesla Roadster, Elektrikli Otomobile olan bakış açısını ve tüm algıları değiştirmiştir.
Özellikle GM in başındaki Bob Lutz’un bu konudaki çarpıcı tespiti şu olmuştu;
”Eğer bir silikon vadisi şirketi bu başarıyı yakalayabiliyorsa, artık kimse bana bu işin yapılabilir olmayacağını söylemesin”… Zaten GM bu gelişmelerin devamında VOLT ve AMPERA projesini hızlandırmıştır.
Gelelim Tesla kendi ipini mi çekiyor, kısmına!
Tesla fanatiği diyebilirsiniz, otomobil meraklısı diyebilirsiniz ama, her halde Türkiye’den kimse böyle bir kuyruğa girmeye tenezzül etmezdi.
Peki bu kadar insanın amacı neydi?
Elektrikli bir otomobile 1000$ ödemek için sıraya girdiler, hem de henüz hiç bir detayını bile görmedikleri bir otomobil. Hatta 2017 sonunda teslim edilecek bir otomobil için (belki 2018’i bulacak)
Elbette bedava değildi otomobil ama işin özünde, tabi ki fiyatı vardı. 35bin$‘lık (ABD vergi teşviki hariç) baz model fiyatı diğer Tesla modelleri ile kıyaslandığında yarısı kadar bir fiyata sahipti. Yarı fiyata sahipse, elbette kötü bir otomobil olma ihtimali de vardı. Ama Tesla CEO’su Elon Musk bu konuya daha önce atıfta bulunmuş ve Tesla Motors’un Çok Gizli Ana Planının ne olduğunu tam 10 yıl önce Ağustos 2006’da duyurmuştu.
Lütfen buna bir göz atın >>> The Secret Tesla Motors Master Plan
Evet, yazının son paragrafının 3. satırında yazdığı gibi ‘O para ile daha da uygun fiyatlı bir araba üret‘
İşte MODEL 3 efsanesi bu planın 3. maddesi ile devam ediyor. Tesla takipçileri de bunu biliyor ve bugüne kadar karşılarına çıkan diğer Tesla modellerinin kalitesini ve pazar paylarını yakından takip ediyorlar. Rekor hızda araç teslimatları gerçekleştiriyorlar ve yeni ülkelerde yeni şubeler açarak büyümeye devam ediyorlar.
Yazıyı kaleme aldığım an itibariyle Tesla Model 3 için yapılan rezervasyon 232bin kişiye ulaştı. 1000$ ön ödeme karşılığı 232bin kişi Model 3 için sıraya girdi. Bunu bir kenara not edelim. Ödenen bu 1000$ ücretin, istenildiği zaman geri iade edileceğini de not alalım. Son olarak ilk araç teslimatının da 2 yıl sonra olacağını unutmayalım.
Şimdi kilit soruya geri dönelim ve ihtimallere göz atalım.
1 * Tesla Model 3 ilk teslimatını yapacağı 2017 yıl sonuna kadar –belki 2018’i bulacak, pazardaki diğer rakipleri ne yapacaklar?
Hemen muhtemel rakiplerine göz atalım. Avrupa hariç dünya pazarında GM BOLT un tanıtımını geçen yıl yapmıştı. 300km menzil mesafesi ve 37.500$ satış fiyatı (ABD teşviklerinden önce) ile pazardaki yerini alacak.
GM’in avrupa pazarı için Bolt’un ikizi Ampera-e yi hazırladı.
General Motors ile birlikte Nissan‘da çok satan modeli LEAF ile pazara girmek üzere. Henüz 5 yıllık bir mazisi olmasına karşın, Nissan’ın ve belki de dünyanın en başarılı elektrikli otomobili LEAF yeni jenerasyon üretimi ile karşımıza çıkacak.
GM, Nissan, BYD (Warren Buffett ın sahibi olduğu Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi ) ve diğer oyuncuların haricinde bir de ismi henüz telaffuz edilmeyen, ama sektörü ve pazarı ciddi şekilde takip ederek süreci planlayan, hatta Tesla’dan da personel devrişen bir APPLE var mesela…
2 yıllık teslimat sürecinde rakiplerin pazar hakimiyetine sahip olacakları, tüketici üzerinde yaratacağı baskıyı ve teknolojinin çok hızlı geliştiğini de düşünürsek, ilk maddemiz önemli bir handikap gibi görünüyor.
2* Önemli sayılabilecek bir diğer sorun ise, Tesla’nın Model 3 üretimi ve pazara sunulması için çok daha ciddi bütçeye ihtiyaç duyması. Başarılı bir üretim olan Model S’in ardından pazara sürdüğü lüks SUV Model X ile, Model 3 üretimi için ihtiyaç duyacağı nakit ihtiyacı katlanarak arttı. ( geçen yıl sonu itibariyle 1 milyar$ nakitin altında kaldığı görülüyor) Sadece otomobilin üretim maliyetleri değil, aynı zamanda yeni servis istasyonları, şarj istasyonu altyapısının genişletilmesi ( Tesla SuperCharger) ve yeni açılacak satış noktaları, bu toplanan ön rezervasyon bedelleri ile gelen Sermaye gereksinimine cevap verebilecek mi, bilinmiyor.
Bir otomobil markasının ön talep toplama usulü ile 2 yıl sonra ortaya çıkacak bir modeli pazarlaması ile Apple’ın üretim-satış politikası benzerlik taşıyor gibi görünse de, Model 3 tanıtımının üzerinden geçecek 3 günün sonunda, kesin olan bir şey var ki o da Tesla’nın Apple kıvamında bir büyüklüğe erişebilme ihtimalinin açık olduğu.
Tek fark burada otomobil üretilecek olması. Daha ağır, daha pahalı ve daha uzun bir üretim süreci…
Şu an Tesla modellerinin üretiminin yapıldığı Kaliforniya Freemont fabrikasının yıllık kapasitesi 500bin adet! Bugüne kadar Tesla Model S, 2012 yılında ilk pazara çıktığı günden itibaren 100bin adetlik satış yapabildi. Model 3 için *henüz 232bin sipariş geldiğini düşünürsek, fabrika kapasitesinin 3 farklı model için nasıl revize edileceği soru işareti. Kapasite elbette artırılabilir ama bu otomobiller elektrikli, yani aynı zamanda pil ihtiyacı da doğacak.
Bu noktada Elon Musk’ın nasıl bir vizyona sahip olduğuna tekrar şahitlik ediyoruz. Yapımı devam eden, dünyanın en büyük pil üretim merkezi olacak olan Gigafactory bittiğinde yıllık 50gWs enerji kapasiteli pil üretimi ile, 500bin adetlik elektrikli otomobile cevap verebilecek konumda olabilecek.
Peki lithium cevheri – Çin – Warren Buffett !!!
Sorular,kaygılar…
Sonuçta günümüz gerçeği, devam eden bir sürecin hiç bir zaman kesintiye uğramayacağı, dönüşerek de olsa yoluna bir şekilde devam edeceğidir. Avrupa otomobil pazarı Premium segmentte Mercedes Benz’i geçen sene yakalayan Tesla, dünya çapında kalitesini çoktan kanıtlamış durumda.
Revenge of the Electric Car hikayesini bundan sonra, bekleyip göreceğiz. Dönüşüm mü olacak, yoksa Tesla devler ligine adını mı kazıyacak?
Yazı: Berkan Bayram