ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DERGİSİMakalelerManşetTEKNOLOJİ

Tesla Model 3’ün Akıllı İç Tasarımı

Endüstri 4.0 ile sanayi terminolojisi içerisinde kendine yer bulan, profesyonel iş hayatımızın vazgeçilmez terimleri olmaya aday ‘Akıllı Fabrikalar – Dijitalleşme – Yıkıcı İnovasyon’ Tesla Model 3’te vücut bulmuş. Son günlerde daha da fazla konuşulmaya başlayan Model 3, ülkemiz yollarında görünene kadar ‘efsane ülkenin mistik ürünü’ olarak dilden dile dolaşıyor. Ülkemizde de hatırı sayılır bir takipçi sayısına ve hatta ön sipariş adedine ulaşan Model 3’ün içerisine bir göz atalım.

model_3_-_mercedes

Tesla Model 3’ün ülkemizde bir distribütör kanalı bulunmadığı için resmi olarak temsil edilmiyor. Buna rağmen ülkemizdeki Tesla meraklıları kendi imkanları ile yurt dışından Model S ve Model X getirtebiliyorlar. Tahminlerimize göre 100 adetin üzerinde Tesla Modelleri ülkemiz yollarında geziniyor. Yüksek ithalat rakamlarına rağmen, Elektrikli otomobillere yönelik düşük ÖTV oranından yararlanabiliyorlar. Yani Model S’i %3 ÖTV ile Model X’i ise %15 ÖTV oranından sahip olmanız mümkün.

Peki Tesla modelleri hangi segment aralığına giriyor?
Tesla’nın en pahalı ürünü olan Model X, özellikle Avrupa ve ABD’de lüks segment SUV aralığında değerlendiriliyor. Ülkemizde ki karşılığı E7 veya F7 segment olacaktır. İkinci ürünü olan Model S ise yine lüks sınıfta ve güçlü motor oranları ile spor diyebileceğimiz bir aralıkta yer alıyor. Yani D6 veya E6.

Tesla’nın 3ncü ve son ürünü olan Model 3, yine teknoloji ve lüks görünümünden taviz vermeyerek daha çok C segmenti yani kompakt ve D segmentinde yer alacaktır diyebiliriz. 35bin Dolar etiket fiyatı ile ABD’de satışa çıkan Model 3, dört kapılı sedan görüntüsü ile büyük bir ihtimalle %3 oranındaki ÖTV’den yararlanarak ülkemize ithalatı olacaktır.    

model 3 - iç

Tesla Model 3’ün kokpiti, Tesla’nın minimalist anlayışının son ürünü olarak kabul görürken, kimilerine göre zoraki bir çıplaklık olarak tasvir edilebilir. Fakat pek de öyle değil. En önemlisi, konsept görüntüsünün neredeyse aynen uygulanmış hali. Gerçek şu ki; kompleks sahibi bir iç mekandan, gösterge panellerinden ve konsol detaylarından arındırılmış basit ve akıllı iç mekan, Tesla Model 3’e ciddi bir maliyet avantajı kazandırmış.  

Bu kokpit tasarımı ve dev dijital tablet ekranının arkasında yatan asıl düşüncenin, Elon Musk’ın inandığı Otopilot teknolojisi var. Tesla, bu vizyoner kokpit tasarımı ile aslında sürüş esnasında hiçbir şeye ihtiyacınızın olmadığını, yapmanız gereken tek şeyin sürücü koltuğunda oturup, aracınızın sizi istediğiniz yere götürmesine imkan vermeniz olduğunu anlatıyor. Gösterge ekranları, kontrol düğmeleri ve klima gibi bir otomobilin kokpitinin vazgeçilmez unsurları, direksiyon simidi üzerinde ve dijital tablet ekranına taşınmış. Havalandırma ön panel üzerinde boydan boya uzanan aralıktan sağlanmış.

Elon Musk bir açıklamasında Model 3’ün direksiyonu için uzay gemilerini andıran bir tasarıma hazır olun açıklamasında bulunmuştu. Fakat Model 3’ün kokpitinde standart olarak kalan tek unsur, belki de sadece direksiyon simidi.

Size nasıl görünüyor bilemiyorum ama ben bu görüntüye şimdiden alıştım!
Size nasıl görünüyor bilemiyorum ama ben bu görüntüye şimdiden alıştım!

 

[divide style=”3″]

GM 5bin Dolarlık Elektrikli Otomobile İmza Attı.
Amerikan otomotiv devi General Motors, elektrikli otomobile yatırım yapan en büyük ve ilk markalardan biridir. 1996 yılında ilk kez Amerikan pazarı ile tanıştırdıkları EV1 modeli, sıfırdan tasarım ve üretim bandına sahip kült bir model olarak hafızalara kazınmıştı. ‘Petrol Lobi’si diye adlandırdığımız fosil kaynakların global temsilcileri, gerçek anlamda ilk kez bu aracın önünü kesmeye çalışmışlar ve başarılı da olmuşlardı. EV1 modeli ‘Who Killed The Electric Car adıyla, hakkında belgeseller ve ödüllü filmlere konu olmuş özel bir araçtı.

[divide style=”3″]

Continental’den Elektrikli Araçlara Özel Fren Teknolojisi 
Continental geliştirdiği yeni frenleme teknolojisi ile, elektrikli otomobillere yönelik frenlemeyi iyileştirmeyi amaçlayan, tekerleği ve fren sistemini rejeneratif frenleme ile optimize etmenin yanı sıra, fren sisteminin bakımını da kolaylaştırıyor.

 

Bir yanıt yazın