TEHAD Basın Duyurusu – Torba Yasa Tasarısı Hakkında
04.02.2018
TEHAD Basın Duyurusu – Torba Yasa Tasarısı Hakkında;
Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal tarafından 2 Şubat 2018 tarihinde yapılan açıklama kapsamında, yeni vergi düzenlemelerini içeren torba kanun tasarısı ile *Elektrik motorlu araçlar özelinde MTV tarifesinin vergilendirilmesinin sağlanacağını öğrenmiş bulunuyoruz.
TEHAD olarak her toplantı ve platformda, ‘Elektrikli Araçlar’ın özellikle ülkemiz açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu, sadece ulaştırma alanında değil, istihdam artırıcı, iş alanı yaratıcı, ekonomik kalkınma ve artı katma değer üreten teknolojik bir altyapısının olduğunu sürekli vurgulamaya çalışıyoruz.
Fakat, TBMM’ye sevk edilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nda, Elektrik motoruna sahip araçlar ile ilgili ilişkin madde hayal kırıklığına sebebiyet verdiği gibi, tam olarak detayları oluşmadan kafa karışıklığına neden olabilecek bir madde olarak kamuoyuna yansımıştır.
Bu maddeden çıkarılan anlam, Elektrikli otomobiller için sıfır olarak uygulanan MTV tarifesinin artık sıfır olmayacağı ve bir vergilendirmeye tabi olacağıdır. Fakat bu madde Sayın Bakanımızın altta verdiği beyana da ters düşmektedir;
“Bu bakımdan, halihazırda uygulanmakta olan oranların aynen korunmasını teminen bu kanun tasarısının yasalaşıp yayımlandığı gün Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak ve özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi mallarda herhangi bir vergi artışı olmayacaktır” Maliye Bakanı Naci Ağbal
Ayrıca ilgili madde alttaki soruları da beraberinde getirmektedir;
1 – Elektrik motoru, dizel veya benzin motoruna sahip araçlarda da (Hibrid) bulunmaktadır. Bu durumda nasıl bir yol izlenecektir? Zaten MTV tarifesine sahip bu hibrid araçlardan 2nci bir MTV’mi alınacaktır?
2 – Elektrikli araçlardaki ÖTV oranı Elektrik motorunun Kw gücü ile belirlenmekte olup, maddeye konu olan ‘Elektrik motorlu’ ibaresinden hangi Kw gücündeki taşıtlar kastedilmektedir?
3 – İlgili madde de geçen ‘diğer taşıtlar için uygulanmakta olan…’ ibaresine denk gelen muadil Elektrik motorlu bir otomobil modeli nasıl belirlenecek, hangi fiyatına bağlı olarak %25’i alınacaktır?
Talebimiz,
İlgili kanun tasarısında Elektrikli araçlar için getirilmesi düşünülen MTV tarifesi, ülkemizde zaten olmayan bir sektörün başlamadan sona ermesine sebebiyet verebilir. Devletimizin 2011 yılında Elektrikli araçlar için getirdiği düşük ÖTV ve sıfır MTV oranları, ilgili otomobillerin yüksek satış bedellerine sahip olmasından dolayı, tüm Türkiye’de sadece 1000 adet civarında satılmasına fayda sağlamıştır. Ülkemizin yıllık 1 Milyon 350bin adet olan toplam otomotiv pazarında, her yıl sadece 40-50 adet Elektrikli Otomobil satılmaktadır. Devletimizin uyguladığı bu düşük vergi oranlarına rağmen sadece 40 adet satılan bir pazarın karşısına, böyle bir madde ile çıkmak büyük bir hata olacaktır.
Unutmamamız gereken diğer bir nokta ise, Elektrikli Araç sektörü istihdam artışına fayda sağlayan, yeni iş alanlarının açılmasını tetikleyen bir sektördür. Bu sektörün gelişmesi için önce Elektrikli araçların satış adetlerinin yükselmesi ve teşvik edilmesi şarttır. Az da olsa satılan elektrikli araçlar üzerinden sağlanması düşünülen Vergi kazancının, tam tersi bir etkiye sebep olması kaçınılmazdır.
İlgili kanun maddesinin bu hali ile geçmesi durumunda sektöre ve istihdam sağlayıcı tedbirlere büyük bir zarar verecektir. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve dünyanın bir çok noktasında, halk sağlığı ve çevreye olan olumlu etkisi nedeniyle vergi avantajı ile desteklenen ve teşvik edilen Elektrikli Araçların, ülkemizde tam tersi bir uygulamaya tabi olması, anlaşılabilir bir durum değildir.
Umarız ve dileriz ki, yasa görüşülürken bu taslak madde torbadan çıkarılır.
Konunun ivedilikle tekrar ele alınması gerektiğini, TEHAD olarak üzerimize düşen bir sorumluluk var ise, her konuda aydınlatıcı bilgi vermekten çekinmeyeceğimizi Saygılarımla arz ederim,
Berkan Bayram
Kurucu
Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu
* İlgili madde:
“Elektrik motorlu; otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin, panelvanların ve motosikletlerin, daha düşük olarak, diğer taşıtlar için uygulanmakta olan motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tarifesinin yüzde 25’i oranında vergilendirilmesi sağlanmaktadır.”
[divide style=”3″]