Mercedes AMG, hibrid motor ile daha güçlü!
Otomotiv sektörünün lider mühendislik şirketlerinden FEV ve otomotiv tedarikçisi SEG Automotive’in geliştirdiği yeni konsept araç A48V ile ‘verimlilik – performans’ çelişkisi ortadan kalkıyor. SEG Otomotiv’in İ BRM cihazı tarafından tahrik edilen 48V “mild” hibrid ile sürüş sadece daha eğlenceli ve keyifli olmanın yanı sıra daha verimli hale geliyor.
FEV Grup tarafından geliştirilen 48V “mild” hibrid araç, SEG Automotive’in BRM (Boost Recuperation Machine) cihazı ile Mercedes AMG A45’te bulunan elektrik kompresörünü bir araya getiriyor.
48V “mild” hibrid teknolojisi klasik güç aktarma sistemlerinin verimini arttırabilecek büyük bir potansiyele sahiptir. Projede, SEG Otomotiv tarafından geliştirilen oldukça güçlü 48V BRM Cihazı klasik 12V Sarj dinamosu ile değiştirilmektedir. Bu çözüm, güç aktarma sistemi üzerinde sadece küçük bir değişikliğe gerek duyması nedeniyle oldukça az bir maliyete yol açmaktadır. 48V BRM Cihazı, fren enerji geri kazanımı, elektrikli tork desteği, yük noktası optimizasyonu ve pürüzsüz motor start/stop gibi hibrit fonksiyonlarına olanak tanımaktadır. Bununla birlikte, artan elektrik gücü yardımıyla fazla güç tüketen bileşenler veya güvenlik özellikleri devreye alınabilmektedir. Tüm süreç boyunca BRM Cihazı CO2 emisyonunu düşürmektedir.
48V BRM yüksek verimlilik ve daha fazla konfor sunuyor.
FEV, 48V teknolojisinin gerçek sürüş şartlarındaki faydalarını A48V çalışması ile göstermiş oluyor. FEV’in SEG Automotive ve RWTH Aachen Üniversitesi, içten yanmalı motorlar bölümü ile ortaklaşa geliştirdiği konsept araç, performans, verim ve konforu arttırmak için 48V BRM ile elektrik kompresörünü kullanıyor. 48V BRM’nin iki açıdan faydası bulunmaktadır. Dört silindirli motorun cevap verme süresini attırmakta ve aynı zamanda yakıt tüketimini düşürmektedir. Elektrik kompresörü yardımıyla içten yanmalı motor maksimum torkuna – standart bir AMG A45 motorunun ulaştığından 650 dev/dk daha erken – 1600 dev/dk da çıkmaktadır. Buna ek olarak, BRM cihazı, içten yanmalı motora tork takviyesi yapmaktadır. Bu da çok daha gelişmiş bir motor cevap süresi ve daha kuvvetli bir hızlanma elde edilmesini sağlamakta ve bu düşük devirlerde veya kalkışlarda özellikle hissedilmektedir. BRM Cihazı aynı zamanda oldukça konforlu bir start/stop fonksiyonu sunmaktadır. BRM’in yüksek tork kapasitesi, klasik 12V start/stop sistemlerde yaşanabilecek rahatsız edici titreşimlere neden olmadan motorun oldukça hızlı şekilde çalıştırmasını sağlamaktadır.
Elektrik tork desteği ve elektrikli turboşarj, düşük hızlarda dahi hassas bir hızlanma sağlıyor.
BRM, verimliliğin oldukça arttırılmasına katkı sağlamaktadır. Frenleme sırasında kinetik enerjinin bir bölümü geri kazanılmakta ve 48V bataryada depolanmaktadır. Süzülme fonksiyonu başka bir potansiyeli barındırmaktadır: Süzülme sürecinde, içten yanmalı motor şanzımandan ayrılmakta ve durmaktadır. Bunun sonucunda araç, içten yanmalı motorun direnç kuvvetlerinden kurtularak daha uzun süzülebilir ve daha fazla kinetik enerji geri kazanabilir. Sürücü hızlanmak istediğinde, içten yanmalı motor pürüzsüz ve ani bir şekilde tekrar çalışabilir ve güç aktarma sistemleri ile bağlantı kurabilir. Gerçek çalışma koşullarında BRM, klasik sistemlere kıyasla %15’e kadar yakıt tasarrufu ve aynı oranda emisyon azaltımı yapabilmektedir.
Öngürülü Süzülme ve Geri Kazanım
FEV, SEG Automotive ve RWTH Aachen Üniversitesi içten yanmalı motorlar bölümünün farklı bir işbirliği neticesinde tahmin edilebilir geri kazanım fonksiyonu kullanılarak süzülme fonksiyonunun optimizasyonu gerçekleştirilmiştir.
Kamera tabanlı sensor sistemi önündeki aracı belirlemektedir. Sürücünün ayağını gaz pedalından çekmesi ile birlikte tahmin algoritması, yaptığı hesaplama sonucunda süzülme moduna geçilmesine veya takip mesafesini korumak için yavaşlamaya karar verebilir. BRM otomatik olarak yavaşlama oranını belirler ve mekanik fren sisteminin kullanılmasına gerek kalmaz. Bu özellik sürücünün müdahale etmesine gerek duymadığı için konforu attırır ve geri kazanılan enerjiyi arttırarak yakıt tasarrufuna katkı sağlar. Tahmin edilebilir süzülme ve geri kazanım stratejileri, güç aktarma sistemleri verimlerinin akıllı yazılım fonksiyonları sayesinde arttırılabileceğinin özel örnekleridir.
[divide style=”3″]