Türkiye’deki Şarj İstasyonu sayısı Elektrikli Otomobili yakaladı.
Elektrikli otomobil sahipliği her geçen yıl artarken, şarj istasyonları yatırımı da bu artışa paralel olarak artıyor. 2011 yılından itibaren Türkiye yollarında dolaşan elektrikli otomobil sayısı toplam 1126 adete ulaştı. Şarj soketi sayısı ise 582 adete çıkarak, bir çok Avrupa ülkesinin dahi önüne geçti.
Her 2 elektrikli otomobil kullanıcısına, 1 şarj ünitesi.
Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği’nin (TEHAD) yaptığı çalışmanın sonucuna göre, ülkemizde 11 firmanın fiilen şarj istasyonu yatırımı bulunuyor. Bu alanda toplam 18 firma ise, satış – pazarlama faaliyetlerini sürdürüyor.
TEHAD kurucusu ve başkanı Berkan Bayram;
“Şarj İstasyonu ve Elektrikli Otomobil ayrılmaz bir ikilidir. Şu anda ülkemiz yollarında dolaşan 1126 adet elektrikli otomobile karşılık 582 adet (bireysel sahiplik hariç) şarj soketi mevcuttur. Yani her 2 elektrikli otomobil başına 1 şarj ünitesi düşmektedir. Bu rakam bir çok Avrupa ülkesinin dahi henüz ulaşamadığı başarılı bir tablodur.” dedi.
Berkan Bayram TEHAD’ın yaptığı çalışmaya atıfta bulunarak;
“2011 yılında ülkemizde sadece 3 şarj istasyonu firması bulunurken, bugün itibariyle 18 firma şarj istasyonu pazarında faaliyetini devam ettirmektedir. Bu firmalardan 8’i %100 milli sermaye ile kurulmuş, bu topraklardan çıkan markalardır. Bu 8 marka, Türkiye’deki şarj soketlerinin 316‘sına sahiptir. Bu istasyonlar, tamamen öz sermaye desteği ile Türk mühendislerinin geliştirdiği dünya standartlarını karşılayan cihazlardır.” dedi.
Şarj teknolojisi DC ve Kablosuza doğru gidiyor.
TEHAD kurucusu ve başkanı Berkan Bayram;
“Ülkemizdeki 582 şarj soketinin 122 adeti CHAdeMO ve CCS standartlarına sahip ünitelerdir. Bu üniteler ‘hızlı şarj‘ dediğimiz şarj yöntemini destekleyen DC aktarım gerçekleştirirler. Bu istasyonlarda gerçekleştirilen şarjlanma ile elektrikli otomobilin 45 dakika içerisinde %80’lik şarj seviyesine ulaşması ve otomobil modeline bağlı olarak 200km menzile sahip olması mümkün olabilmektedir. Bu avantajından dolayı şarj yöntemi Avrupa, ABD ve Japonya’da artık DC olarak planlanmakta ve yatırımlar bu doğrultuda gerçekleştirilmektedir. Diğer bir kolaylaştırıcı şarj yöntemi olarak da ‘kablosuz şarj‘, önümüzdeki 15 yıl içerisinde özellikle otoyol ve otoparklarda sıkça kullanılmaya başlanacaktır” dedi.
Devlet desteği ve teşvikler artırılmalı.
Elektrikli araç şarj istasyonları yatırımlarının bu yılda artarak devam edeceğini belirten Bayram;
“Her geçen yıl bir önceki yıla göre eksponansiyel artış gösteren sektörün, 2019 yılını da %30’luk büyüme ile kapatacağını ve toplam şarj soketi sayısının yıl sonunda 750 adeti geçeceğini öngörüyoruz” dedi.
Bayram:
“Ülkemizdeki Şarj istasyonu yatırımları şu ana kadar hiçbir devlet desteği olmadan gerçekleştirilmiştir. Fakat sektörün sürdürülebilir büyüme hızını yakalayabilmesi için, Avrupa’da başarıyla uygulanmaya başlanan ‘belediye-yatırımcı-sivil toplum kuruluşu‘ önderliğindeki projelerin, ülkemizde de uygulanabilir hale getirilmesi şarttır. TEHAD olarak önceki yıl oluşturduğumuz Şarj Komitesi, bu doğrultuda geliştirilen projeleri desteklemekte ve sektörün daha fazla yatırımcı çekmesi adına girişimlerde bulunmaktadır” dedi.
Yazar Hakkında
İlgili Yazılar
Yorum Yapın
You must be logged in to post a comment.