Türkiye 2030 Elektrikli Ulaşım Çalıştay Raporu Yayımlandı
TEHAD olarak ikincisini düzenlediğimiz ‘Türkiye 2030 Elektrikli Ulaşım Yol Haritası’ çalıştay raporunda, 5 odak alanı belirlenmiş ve bu alanlar çerçevesinde ‘Enerji dönüşümü, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Akü – Batarya Teknolojisi, Otomotiv ve Yan Sanayi, Şarj ağı ve Şebeke, Dijitalleşme’ başlıkları altında, riskler ve fırsatlar değerlendirilmiş, kısa – orta ve uzun vadede yapılması gerekenler tavsiye niteliğinde belirtilmiştir. Ülkemizin 2053 yılı için net sıfır hedefi doğrultusunda Elektrifikasyon ve Elektromobilite süreçleri önemli bir rol oynamaktadır. Enerji verimliliği ve elektrikli ulaşım hedefleri, Türkiye’nin net sıfır ve ulusal enerji politikalarının merkezinde yer almaktadır.
Berkan Bayram:
“TEHAD olarak ilkini 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz ‘Türkiye 2030 Elektrikli Ulaşım Yol Haritası’ çalıştayının ikincisini 2024 yılında başarıyla tamamladık. Bu çalıştayın, sektörün ve kamunun başucu kaynak çalışması olacağını umut ettiğim sonuç raporu, bizim için bir gurur kaynağıdır. Bu yolculuğumuzda bize inanan ve güvenen başta Fark Labs ve ekibine teşekkür ediyorum.
İlk çalıştayın üzerinden geçen son 4 yılda değişen trendler ve yeni otomotiv terminolojisi, ülke ekonomilerinde ve ağır sanayi sektöründe yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olduğunu göstermiştir. Önümüzdeki ilk 5 yıl içerisinde, yeni bir çağın başlangıcı olan elektrifikasyon alanında ilk yol alanların başarıya ulaşacağı kaçınılmazdır. Bu açıdan tüm sektör oyuncularının işbirliği içerisinde; artı katma değer sağlayacak, bilgi ve teknoloji yoğun işbirliklerini geliştirmek ve ilerletmek gibi bir misyonu olmalıdır. Enerji ekosistemi altında yer alan Türkiye Elektrikli Ulaşım sektörünü, teknolojimizi ve insan kaynağımızı daha verimli ve etkin bir şekilde kullanarak, daha iyi bir geleceğe taşımalıyız.” dedi.
Rapor > https://tehad.org/wp-content/uploads/2024/07/TEHAD-Calistay-Rapor_2024-1.pdf
* 4 saatten fazla süren çalıştayda 7 aşamalı bir metodoloji izlenmiştir.
* Çalıştayda 5 ana konuda mevcut engeller belirlenmiş; kısa, orta ve uzun vadeli olası aksiyon planları değerlendirilmiştir.
* Örnek bir başlık altındaki İlk-Orta ve Uzun vadedeki çözüm önerileri alttaki gibidir:
Akü & Batarya Teknolojisi ve Elektrik Depolama’ya dair mevcut durumda yaşanan problemler belirlenmiş ve katılımcılar tarafından kısa, orta ve uzun vadede çözüm önerileri tartışılmıştır;
Çalıştay sonuç raporuna www.TEHAD.org ve Fark Labs web siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
Berkan Bayram hakkında.
1974 yılı Ankara doğumlu Berkan Bayram, ilk-orta ve lise öğrenimini Ankara’da, Arı Lisesi’nde yapmıştır. 1998 yılında Marmara Üniversitesi mezunu olan Bayram, yayıncılık sektöründe çeşitli kademelerde 7 yıl yöneticilik yapmıştır.
Türkiye Otomotiv sektörüne yönelik, sektörün ilk ve tek yayın organı olan ‘Elektrikli ve Hibrid Otomobiller‘ dergisini 2011 yılında çıkartmaya başlamış ve yayın hayatına halen devam etmektedir. 2015 yılı itibariyle daha sonra Dernek olarak faaliyete devam eden ‘Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu‘nun kurulmasına öncülük etmiştir.
Berkan Bayram, 2015 yılında Türkiye’de ilk kez yayınlanan Elektrikli Araçlar Raporunu hazırlamıştır. Eğitim alanında Türkiye’de ilk kez, 2016 yılından beri gerçekleştirilen Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Eğitim Programının da, içerik düzenleyicisi ve sahibidir. 2016 yılında TEHAD çatısı altında oluşturulan Elektrikli Araç Şarj İşletmecileri Komitesi‘nin kurucusudur. İlki 2019 yılında gerçekleştirilen Elektrikli Araçlar Sürüş Haftası etkinliğinin isim babası ve etkinliğin yürütücüsüdür.
Elektrikli ulaşım özelinde bir çok proje ve patent sahipliği bulunan Berkan Bayram, Electric & Hybrid Cars Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, TEHAD kurucusu ve Otomotiv Gazetecileri Derneği‘nin üyesidir. Berkan Bayram ayrıca, kısa adı EAFO olan Avrupa Alternatif Yakıtlar Gözlemevi raporlarına Türkiye sekmesine bilgi girişi sağlamaktadır. TEHAD olarak 2023 yılı itibariyle Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yıllık raporlarına Türkiye’den görüş veren ilk ve tek isimdir.