Anasayfa
Buradasınız: Home » Haberler » Continental, 48V hibrit tahrik sistemi ile yakıt tasarrufuna odaklandı

Continental, 48V hibrit tahrik sistemi ile yakıt tasarrufuna odaklandı

Teknoloji şirketi Continental yıllardır hem benzinli hem de dizel motorlarda kullanılabilen çevre dostu ve uygun maliyetli 48 volt elektrifikasyonunu destekliyor. Continental’in Güç Aktarma Birimi, bu yıl gerçekleştirilecek Frankfurt Otomobil Fuarı’na (IAA) kadar 30 kW gücündeki 48 volt yüksek güçlü sürüş sisteminin tanıtımını yapacak. 48 volt teknolojisine sahip tam hibrit bir araç daha önce imkânsız olarak görülüyordu. Normalde hibrit bir aracın sadece elektrik kullanarak yol alması için elektrikli kısmın sürüş esnasında 800 volta kadar yüksek voltaj teknolojisi kullanması gerekir. Ancak Continental’in mühendisleri, yüksek voltajlı bir elektrikli sürüşe benzer özelliklere sahip 48 voltluk yüksek güç hibrit sistem geliştirmeyi başardı.

CONTI 2

• Alçak Gerilim, Yüksek Performans: Continental’den 48 Volt Yüksek Güç Teknolojisine sahip Tam Hibrit Araç. Performansı iki katına çıkaran 30 kW’a kadar geliştirilen yenilikçi bir elektrik motor kullanılıyor.
Continental’in Güç Aktarma Birimi CEO’su Andreas Wolf,
Continental Güç Aktarma Birimi, geniş sistem uzmanlığı sayesinde, 48 volt sistemlerden hibrit teknolojilere ve yüksek voltaj bileşenlerine kadar tüm elektrikli sürüş türlerinde ustalaşıyor. Tek bir kaynaktan uzmanlık ve son teknolojiyi sunuyoruz.” dedi.

Entegre güç elektroniği ve bir batarya ile tamamlanmış elektrik motor içeren yeni 48 voltluk yüksek güç sistemi, yakıt tüketimini azaltıyor ve böylece yanmalı motorla donatılmış benzer araçlara kıyasla CO2 emisyonlarını yaklaşık yüzde 20 oranında azaltıyor. Aynı zamanda, yeni 48 volt teknolojisi, şimdiye kadar kullanılan yüksek voltajlı sistemlerden de oldukça ucuz olmasıyla dikkat çekiyor. Güç Aktarma Birimi Teknoloji ve İnovasyon Başkanı Stephan Rebhan ise,
Hedefimiz, 48 volt teknolojisiyle sürüş verimliliği sağlamaktı ve şimdi tam olarak bunu yaptık.” dedi.

Continental TechShow 2019 auf dem ADAC Fahrsicherheitszentrum

Karmaşık, yüksek voltajlı bir sistem olmadan tam hibrit
48 volt sistemler daha önce yarı ya da P0 hibritler olarak biliniyordu. Bu sistemler güç aktarma biriminin göreceli olarak göze çarpmayan elektrifikasyonu içeriyordu. Yakıt tüketimi, özellikle yanmalı motorun (hızlanma) desteği ve araç yavaşladığında fazla kinetik enerjinin (toparlanma) geri kazanılmasıyla azaldı. Bununla birlikte, Continental’in zaten birçok otomotiv üreticisi için ürettiği sistemler ile tamamen elektrikli sürüş yapmak mümkün değildi. Yeni bir geliştirme ile 48 voltluk sistem güç aktarma içerisinde yeniden konumlandırıldı. Elektrikli motor artık krank milindeki yanmalı motorun önüne değil, arkasına yani yanmalı motor ile şanzıman (P2 hibrit) arasına yerleştirildi. Bu, yakıt tasarrufunun artırılabileceği ve 30 km/s hız sınırı olan bir bölgede aracın yalnızca elektrikli motor kullanılarak sürülebileceği anlamına geliyordu. Yeni 48 voltluk yüksek güç teknolojisi ile bu hibrit sistem önceki, tam hibrit araçlarla aynı işlevselliği sağlıyor. Buradaki kilit bileşen, daha önce kullanılana kıyasla üst çıkışı iki kat artışla 30 kW’a çıkaran yeni, su soğutmalı elektrik motor. Bu nedenle artık sadece elektrikli sürüş, 80 ila 90 km/s hıza kadar mümkün olabiliyor. Geliştiriciler, motorun çapını korurken güçte %100 artış elde ettiler. Genel olarak, 48 voltluk yüksek-güç teknolojisi, önceki sistemden sadece biraz daha fazla montaj alanı gerektiriyor. Ağırlıkta ise çok büyük bir fark bulunmuyor. 

conti 3

• 48 voltluk yüksek güç teknolojisinin avantajları arasında kompakt yapı, yüksek verimlilik ve düşük maliyet avantajları bulunuyor.
Bununla birlikte elektrik motoru, 48 voltluk yüksek güç teknolojisinin tek yeni bileşeni değil. Entegre güç elektroniği ayrıca, şimdi daha yüksek akımların işlenmesini sağlayan yeni bir teknoloji kullanıyor. Yeni 48 voltluk yüksek güç teknolojisinin yenilikleri sayesinde, önceki sistemin neredeyse yüzde 10’unu aşan bir elektrik verimliliği sağlanıyor. Toparlanma sırasında (araç yavaşlarken fazla kinetik enerjinin geri kazanılması), yeni teknoloji daha önce olduğundan çok daha etkili oluyor. Bunun da nedeni elektrikli sürüş sisteminde meydana gelen kayıpların yarıya indirilmesi.
Mümkün olanın çoğunu yapan yeni hibrit teknoloji
48 voltluk yüksek güç teknolojisi, yüksek voltajlı bir sisteme sahip geleneksel, tam hibrit bir aracın tüm faydalarını sağlıyor. Yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunu düşürürken sürüş verimini ve kolaylığını optimize ediyor. Continental’in yeni hibrit çözümü daha ucuz hibrit araçların üretimini mümkün hale getirecek ve yüksek pazar penetrasyonu sağlanabilecek. Bunun nedeni, 48 voltluk bir sistemin yalıtım koruması açısından önemli ölçüde daha az çaba gerektirmesi, elektrikli bileşenlerin daha küçük ve daha ucuz olması ve tasarımın yüksek voltaj teknolojisinde olduğundan daha küçük boşluklar gerektirmesi ile elde edilen kompakt yapı. Continental, 48 voltluk bu yeni yüksek güç teknolojisini Ford Focus test aracında sergiliyor. Stephan Rebhan, yeni hibrit sistemle 48 voltluk bir sistem için şu anda teknolojik olarak mümkün olandan en iyi şekilde yararlandıklarını söylüyor. 48 voltluk yüksek güç teknolojisi ile Continental, performans, güç yoğunluğu ve verimlilik açısından lider bir rol oynuyor.
48 voltluk plug-in hibrit sürüş bile mümkün olacak
Hafif Taşıtlar için Dünya Genelinde Uyumlu Test Prosedürüne (WLTP) uygun olarak 1 Eylül 2018’den bu yana yürürlükte olan yeni yönetmelikler göz önüne alınarak, 48 voltluk yüksek güç teknolojisi daha da geliştirilebilir. Örneğin, sistem yerleşik şarj teknolojisi ve daha büyük bir batarya ile desteklendiyse, bu 48 volt teknolojisine sahip bir plug-in hibrit sürüşü dahi mümkün kılabilir.

Yazar Hakkında

Number of Entries : 3025

Yorum Yapın

You must be logged in to post a comment.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği www.Tehad.org ©2015

Scroll to top