Toyota’nın 1 milyon adetlik Elektrikli otomobil projesi
Toyota 2025 yılında 1 milyon adetlik elektrikli otomobil üretme potansiyeline ulaştı. Toyota’nın son 1 yıl içerisinde attığı adımlar ve yaptığı işbirlikleri ile 5 yıl sonra 60GWs’lik kapasiteye ulaşacak. Bu kapasitenin karşılığı ise 1 milyon adet %100 elektrikli otomobile denk geliyor. Toyota’nın Hidrojen Fuel Cell teknolojisine yaptığı yatırımın ne kadar daha devam edeceğini bilemeyiz fakat otomobilde yaşanacak elektrifikasyon süreci çok hızlı olarak karşımıza çıkacaktır.
Toyota’nın 2025 sonuna kadar 60GWs lityum iyon pil kapasitesine sahip olmayı planladığı Benchmark tarafından da doğrulandı. Benchmark, elektrikli araç üreticilerinin ihtiyaç duyduğu hammadde tedariğinde fiyatlama çalışması yapan danışmanlık kuruluşu. 60GWs‘lik bu rakam, ortalama paket büyüklüğü 55kWh olan 1 milyondan fazla elektrikli araç yapmak için yeterli pil kapasitesi anlamına geliyor. Yapılan çalışma planı ilk aşamasında olmasına rağmen, geçmişte lityum ion tabanlı elektrikli araçlar yerine hidrojen yakıt hücresi teknolojisini tercih ettiği için eleştirilere sebep olan Toyota için, doğru bir plan değişikliği denilebilir. Yine de hidrojen yakıt hücresi teknolojisi de önümüzdeki çağın belirleyici teknolojisi olacaktır.
Toyota’nın lithium batarya üretme planları
Toyota’nın elektrikli otomobillerin ihtiyaç duyacağı lithium tabanlı pil tedariği için attığı ilk adımlardan biri geçtiğimiz Şubat ayında Panasonic ile gerçekleşen ortak girişim anlaşması idi. Daha öncesinde de, Kasım 2019’da yine elektrikli araç ve pil üreticisi BYD ile yapılan bir işbirliği bulunuyordu. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte planlanan pil tedariğinin bu 2 dev marka sayesinde gerçekleşeceği kesinleşmiş durumda. Özellikle Panasonic ile gerçekleştirilen işbirliği anlaşması Toyota’nın uzun vadede pil tedarik sürecinde bir sorun yaşamayacağının da garantisini veriyor. BYD ile yapılan işbirliği de Toyota’nın muhtemel tedarik potansiyelini 5 yıllık süreçte 60GWs’i garantileyecek boyuta ulaştırıyor.
Toyota’nın elektrikli araç üretim merkezine, Japonya’da bulunan iki tesis –Kasai ve Himeji ile birlikte, Çin’de henüz çok yeni hücre üretim tesisi Dalian‘da eklendi. Bu sayede Toyota’nın elektrifikasyon süreci hızlanmış oldu. Batarya üreticisi markalara baktığımızda, 60GWs’lik rakam aslında 2019 yılında elektrikli araçlar tarafından talep edilen miktarın %50’sine denk geliyor. Diğer taraftan batarya üreticisi devler, LG Chem ve CATL‘nin yaptıkları yatırımlar ile birlikte toplamda 490GWs’lik bir kapasiteye ulaşmış olacaklar. Bu çok ciddi bir kapasite. Toyota’nın hedeflediği 60GWs ise hem VW Grubu hem de PSA Grubu‘nun çok çok üzerinde. 2 grubun toplam hedeflediği kapasite neredeyse 35GWs. Bu kapasitelerin önümüzdeki 10 yıllık süreçte elektrikli araç pazarının nasıl şekilleneceğini ve bu pazara bağlı olarak şarj altyapısı ve şarj istasyonu talebinin de ne derece artacağı konusunda fikir sahibi olmamızı sağlıyor.
Benchmark bilgilendirmesine göre ayrıca Toyota’nın ulaşacağı 60GWh kapasitesinin yaklaşık olarak 14.000 ton kobalt, 52.200 ton lityum, 40.200 ton nikel ve 72.000 ton grafite denk hammadde gereksinimi olacağını da ortaya koyuyor.
Umarım ülkemiz MTA Genel Müdürlüğü’de bu konularda bir çalışma yapıyordur. Önümüzde görünen bir pazar bulunuyor!
Sağlıcakla kalın, Enerjiniz bol olsun…
Derleyen,
Berkan Bayram
kaynak: Benchmark, Energy Ins.
Yazar Hakkında
İlgili Yazılar
Yorum Yapın
You must be logged in to post a comment.