ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DERGİSİGenelHaberlerManşet

Türkiye’nin otomobili TOGG – Detaylar

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun çalışmalarını yürüttüğü yerli elektrikli otomobil, 5 farklı modelde üretilecek. İlk olarak C-SUV, ardından C-Sedan modeli, daha sonra C-Hatchback, B-SUV ve C-MPV modelleri sunulacak.

Yerli otomobil ile ilgili öne çıkan detayları sizler için derledik:

TOGG Ne Demek?
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun kısaltması olan TOGG, Türkiye’nin en büyük ithalat kalemlerinden olan otomotiv sektörüne milli ve yerli imkanlarla ürün çıkartmak.
Türkiye’nin Otomobili: TOGG
Yerli ve milli otomobilin üretilmesi ve geniş kitlelere satılabilmesi için 2017 yılında başlayan çalışmalar, 25 Haziran 2018 tarihinde Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu adıyla resmileşti. Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, TOBB ve Zorlu Grubu’nun işbirliğiyle hayata geçen TOGG, Türkiye’nin elektrikli ve yerli otomobilini üretecek.
TOGG fabrika temeli atılıyor
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), fabrika inşaatı için zemin etüdü çalışmalarına başladı. Fabrika temeli Haziran ayında atıldı: “2022 yılında ilk ön üretim araçlarımızı bantlardan indireceğiz. 15 yılda yapacağımız 22 milyar TL’lik yatırımla, yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak fabrikamızda, 2032 yılına kadar toplamda 1 milyon aracı bantlardan indirmeyi hedefliyoruz

TOGG, AB’den tescil aldı
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi’ne yaptığı tasarım başvuruları için tescil almaya hak kazandı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde yüz Türkiye’ye ait olan araçların tasarımlarının üçüncü şirketler tarafından kopyalanmasını önlemek amaçlı önemli bir adım atıldı. 


Türkiye’nin otomobili TOGG iç detay incelemesi – 1 


TOGG ilk ödülünü OGD’den aldı.
Otomotiv Gazetecileri Derneği’nin (OGD) Türkiye otomotiv sektörüne katkısı olan şirket, proje ve kişilere verdiği özel ödülü bu yıl Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu – TOGG aldı. OGD Özel Ödülü’nün kabul ettikleri ilk ödül olduğunu ifade eden TOGG Yönetim Kurulu Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, etkinliğe özel gönderdiği video ile teşekkür etti ve gurur duyduklarını ifade etti.

TOGG fabrikası bittiğinde böyle görünecek
TOGG’un, Bursa Gemlik’teki üretim tesisinin ‘İnşaat Başlangıç Töreni’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi. ‘Akıllı’, ‘Çevre Dostu’ ve ‘Aynı Çatı Altında’ başlıklarıyla tanıtılan tesisinin inşaat başlangıcı ile ‘Yeniliğe Yolculuk’taki en önemli adımlardan biri daha atılmış oldu. İnşaatı zemin güçlendirme çalışmaları dahil 18 ayda tamamlanacak olan TOGG Tesisi’nde, üretim ve montaj hatlarının kurulmasının ardından, 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobil banttan inecek. TOGG Gemlik Tesisi’nde işe alımlar 2022 yılı başından itibaren başlayacak, üretim yılda 175 bin adetlik kapasiteye ulaştığında çalışan sayısı da 4 bin 300 kişiye ulaşacak.


Öne Çıkan Özellikleri
TOGG’un açıkladığı bilgilere göre kendine has çizgilere sahip olan araç, dünyanın önde gelen otomobil güvenlik testi kuruluşlarından EuroNCAP’in standartlarını tam olarak karşılayabilecek. Yetkililer, yerli otomobilin 2022 yılında EuroNCAP testlerinden 5 yıldız ile ayrılmasını bekliyor.
Bunun dışında otomobilin öne çıkan bazı yönleri şöyle:

  • Yerli otomobil internete sürekli olarak bağlı olacak
  • İleri seviye otonom sürüşe imkan tanıyacak
  • 30 dakikadan az sürede %80’e kadar şarj olabilecek
  • Sıfır emisyon sayesinde gelecek kuşaklar için temiz bir dünya bırakacak
  • İleri teknolojik özellikleri ile küresel pazara hitap edecek

Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri :
Yerli otomobilin özellikleri, Türkiye’nin şartlarına uygun olarak yüksek menzil ve hızlı doldurulabilen batarya ile öne çıkıyor. Ayrıca Türkiye’nin Otomobilinin şu an için 2 farklı motor seçeneği bulunuyor.

  • Birinci seçenekte 200 beygir güç üretebilen motor bulunuyor ve araç, 0’dan 100 km/s hıza 7,6 saniyede ulaşıyor.
  • İkinci seçenekte ise 2 motor bulunuyor ve 400 beygir güç üretebilen motorla araç 0’dan 100 km/s hıza 4,8 saniyede ulaşıyor. Kısacası her iki model de Türkiye’de şu anda yollarda olan fosil yakıtlı muadillerinden çok daha hızlı olacak. Yerli otomobilde araçların ulaşabileceği maksimum hız ise güvenlik nedeniyle 180 km/s’ye sabitlenecek.
  • Yerli otomobilin bataryasında da motor gücünde olduğu gibi iki farklı seçenek yer alıyor:
  • İlk seçenekte araç tek şarj ile 300 kilometre gidebilecek.
  • İkinci seçenekte ise yerli otomobilin menzili 500 kilometreye kadar çıkacak. Aynı zamanda aracın içerisinde yer alan rejeneratif frenleme teknolojisi sayesinde sürücüler fren yaptıkça enerji geri kazanımıyla batarya şarj olabilecek. Bataryanın %80 şarja ulaşması için 30 dakikadan az bir süre yeterli olacak.

Yerli Otomobil Nerede Üretilecek?
TOGG, Bursa’nın Gemlik ilçesinde üretilecek. 2020 yılında temeli atılan ve 2021 yılında tamamlanacak olan fabrikada 2 SUV, 1 MPV, 1 sedan ve 1 hatchback model üretilecek. Toplam 4 binden fazla insanın istihdam edilmesi beklenen fabrikanın yılda 150 binden fazla araç üretmesi planlanıyor. 240 bin metrekare alana sahip olacak fabrika içerisinde klasik üretim metotlarının yanı sıra yerli otomobilin üretimi sırasında nesnelerin interneti gibi geleceğin teknolojilerinden de yararlanılacak. Böylece TOGG Sedan, TOGG SUV ya da diğer araba segmentleri içerisinde yer alan modeller üretilirken fabrika içerisinde kullanılan sistemler birbiriyle entegre olarak çalışacak. Bu sayede de verilere kolayca ulaşılabilmesi sağlanıp verimlilik artırılacak ve gelecekte otomobillerin hem çok daha hızlı hem de daha düşük maliyetle üretilmesi sağlanacak.
Batarya.
TOGG, Çinli Farasis ile Li-Ion (Lityum İyon) piller konusunda anlaştığını aktardı. Anlaşma ile Farasis, bataryayı Türkiye’de üretecek. Buna ek olarak bölge ülkelerinin ihtiyaç duyduğu enerji depolama ürünleri ile ilgili olarak TOGG ile birlikte çeşitli geliştirmelerde de bulunacak. Böylece sadece otomobil için değil, çevresel sektörler için de geliştirmelere yer verilecek.
Yerli Otomobil Ne Zaman Üretilecek?
Açıklamalara göre yerli otomobil 2022 yılında piyasaya sürülecek. İlk etapta C segmenti SUV aracın satışa sürülmesi bekleniyor. Kalan dört model ise takip eden dönemde satışa sunulacak.
Ne Kadar Yerli?
TOGG’un ilk aşamada yerlilik oranı %51 olacak. Tıpkı konvansiyonel yani benzin ve dizel otomobillerde olduğu gibi elektrikli üretim sanayisinin de gelişmesiyle beraber yerlilik oranı hızla yükselecek.
Fiyatı ?
TOGG makul düzeyde bir fiyatla satışa sunulacak. Tahminlere göre diğer markalara ait C sınıfı elektrikli araçların fiyatlarına paralel olacak. Ek olarak yedek parça gibi satış sonrası hizmetlerde de rekabetçi olacağı düşünülüyor.

Türkiye’nin otomobili TOGG, emin adımlarla yoluna devam ediyor.



Bir yanıt yazın