Anasayfa
Buradasınız: Home » Genel » Markaların Elektrikli Otomobil yol haritası. Kim, hangi aşamada?

Markaların Elektrikli Otomobil yol haritası. Kim, hangi aşamada?

Berkan Bayram / 18.02.2022

Hangi otomobil markaları tamamen elektrikli olacak ve ne zaman? Lüks İngiliz otomobil markası Jaguar, 2025’ten itibaren tamamen elektrikli olacak. Volvo, Rolls-Royce, Mini ve Bentley, 2030’dan itibaren yalnızca elektrikli otomobiller üretmeyi planlıyor.

Hükümetlerin rolü önemli. Örneğin Avustralya’da federal hükümet, halkın ne tür bir otomobil kullanmak istediği konusunda zorlayıcı yola başvurmayacağını belirtiyor. Diğer taraftan Avrupa’lı tüm büyük devletler 2030 itibariyle yeni satılacak dizel motorlu araçlara yasak getirmeye hazırlanıyor. Buna karşılık küresel otomotiv üreticileri, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere, birçok AB ülkesinde yeni fosil yakıtlı araçlara yönelik yasakların önüne geçmek için yarışıyor.
Elektrikli otomobillerin ve pillerinin yüksek üretim maliyeti, kısa süreli de olsa lüks markaların liderliği ele geçirmesine neden oldu. Bununla birlikte, ana akım modeller satan şirketler, önümüzdeki 10 yıllarda, ihtiyaç duyulan endüstriyel geçişe de büyük yatırımlar yapıyor.
Kalıcı olarak elektriğe geçeceğini beyan eden otomobil markaları:

JAGUAR

İngiliz lüks otomobil markası Jaguar , Şubat ayında 2025’ten itibaren tamamen elektrikli olacağını duyurdu . Land Rover’ı da satan üretici Jaguar Land Rover, 2039 yılına kadar net sıfır karbon işletmesi olma sözü verdi. İlk tamamen elektrikli Land Rover modeli, 2024’te piyasaya sürülecek ve sonunda bu markadaki içten yanmalı motorları da devre dışı bırakacak.


AUDI

2026’dan itibaren Alman otomobil üreticisi Audi tarafından piyasaya sürülen tüm yeni modeller elektrikli olacak. Ancak, 2026’dan önce piyasaya sürülecek benzinli, dizel ve hibrit modeller, 2030’ların başına kadar üretilmeye ve satılmaya devam edecek. Volkswagen Grubu’nun büyük oyuncusu Audi, 2033 yılına kadar içten yanmalı motor geliştirme sürecini aşamalı olarak sonlandıracak.


ALFA ROMEO

İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, 2027’den itibaren Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin’de, yalnızca elektrikli otomobil satacağını duyurdu. Alfa Romeo birleşme öncesi FCA Grubu’nun genç vizyoner kanadını temsil ediyordu. Şu anda Jeep, Fiat, Peugeot ve Opel gibi markaları da içeren dünyanın en büyük otomobil üreticisi olma yolunda ilerleyen, Stellantis Grubu içerisinde yer alıyor. Stellantis, 2025 yılına kadar elektrikli araçlara 30 milyar Euro yatırım yapacak.


ROLLS ROYCE

Lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, geçtiğimiz Eylül ayında 2030 yılına kadar yalnızca elektrikli otomobil üreteceğini duyurmuştu. CEO Torsten Muller-Otvos,2030 yılına kadar Rolls-Royce artık içten yanmalı motor ürünleri üretme veya satma işinde olmayacak.” dedi.


MINI

MINI COOPER SE ELECTRIC

BMW Grubu’nun bir diğer markası Mini, geçtiğimiz yıl Mart ayında yaptığı açıklamada, 10 yılın sonunda sadece elektrikli otomobiller üreteceğini belirtti. Son içten yanmalı motor modelini 2025 yılında piyasaya sürülecek.


VOLVO

Volvo XC40 Recharge P8

İsveç kökenli, Çin’li otomobil üreticisi Geely’nin markası Volvo, 2030 yılına kadar yalnızca tamamen elektrikli otomobiller üretmeyi taahhüt etti. 2025 yılına kadar, dünya çapında sattığı otomobillerin yaklaşık yüzde 50’sinin elektrikli, yüzde 50’sinin de hibrit olmasını hedefliyor. Volvo CEO’su Håkan Samuelsson yaptığı açıklamada,Gerçekten benzinli bir motorla kalmak isteyen hiçbir müşteri olmayacağına tamamen ikna oldum” dedi.


BENTLEY

Volkswagen Group’un sahip olduğu Bentley, geçen yıl 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını duyurdu. Lüks marka, 2025’te ilk elektrikli modelini piyasaya süreceğini söyledi. Üç modelinden ikisi zaten hibrit olarak mevcut, üçüncüsü ise 2023’te. 2026 yılına kadar piyasada yalnızca plug-in hibrit ve elektrikli otomobillerle yer alacak, içten yanmalı motorları aşamalı olarak kaldıracak.


MERCEDES BENZ

Daimler’in sahibi olduğu Mercedes-Benz, on yılın sonunda tamamen elektrikli hale gelmek için çalışıyor. Şirket, 2025 yılına kadar dünya çapındaki satışlarının yüzde 50’sini oluşturan elektrikli araçlar ve plug-in hibritlere yönelik hedefini artırdı. EQ elektromobilite stratejisine uygun olarak 2021 ve 2022 yılı itibariyle tüm segmentlerde EQ vizyonuna uygun modellerini tanıtmaya başladı.


FIAT

Stellantis’e ait bir başka İtalyan otomobil üreticisi olan Fiat, on yılın sonunda tamamen elektrikli hale gelmek için çalışıyor. CEO Olivier François, Haziran ayında markanın ürün yelpazesinin kademeli olarak, 2025 ile 2030 arasında elektrikli hale geleceğini söyledi.


FORD

Amerikalı otomobil üreticisi Ford, Avrupa’daki binek otomobillerinin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını söyledi. Şirket, aynı yıl küresel satışlarının yüzde 40 ila 50’sinin de, elektrikli araçlar olmasını bekliyor. Ford Motor ve Koreli akü üreticisi ortağı SK Innovation, Eylül ayında ABD’de, 2025’te açılacak bir elektrik araç montaj hattı ve 3 akü tesisi kuracaklarını duyurdu. 11,6 milyar ABD Doları tutarındaki plan, Ford’un 118 yıllık tarihindeki en büyük üretim yatırımı.


RENAULT

Fransız otomobil üreticisi Renault, 2030 yılına kadar araçlarının yüzde 90’ının elektrikli araçlar olacağını söyledi. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu’nun 2035’te hibrit araçların satışını yasaklama önerisine de karşı çıktığı bildiriliyor. Yasak, Renault’un şu anda Avustralya’da satılmayan uygun bütçeli markası Dacia’yı önemli ölçüde etkileyebilir.


NISSAN

Türkiye elektrikli otomobil pazarına yabancı ama Avrupa’da öncü olan Japon otomobil üreticisi Nissan, tüm yeni otomobillerinin 2030’ların başında Japonya, Çin, ABD ve Avrupa’nın kilit pazarlarında elektrikli olacağını söyledi. Renault Nissan Mitsubishi ittifakının bir parçası olan şirket, karbon nötr olma hedefini de 2050 olarak belirledi.


VOLKSWAGEN

Alman otomobil üreticisi VW, 2035 yılına kadar Avrupa’da sadece elektrikli otomobil satacak. Bundan sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de içten yanmalı motor satışını durdurmayı umuyor. VW, tüm filosunu en geç 2050 yılına kadar karbon nötr hale getirmeyi hedefliyor. Volkswagen Grubu’nun sahibi olduğu VW, dünyanın en büyük otomobil üreticisi olarak Toyota’ya rakip. ( Volkswagen Grubu, VW markasının yanı sıra Audi, Bentley ve Porsche’nin de sahibi. Porsche ise %24’lük hisse oranı ile elektrikli super sport marka Rimac’a ortak. Rimac ise geçtiğimiz yıl VW Grup markası Bugatti’yi satın almıştı. Dolayısıyla VW Grubu aynı zamanda Rimac’a da ortak olmuştu. Karışık işler… )


GM

General Motors CEO Mary Barra

Chevrolet, Buick, GMC ve Cadillac’ın sahibi olan General Motors, 2035 yılı itibariyle sadece sıfır emisyonlu otomobil satacak. Ford’a rakip olan Amerikan şirketi, 2040 yılına kadar karbon nötr olmayı planlıyor. GM, 2025 yılına kadar elektrikli ve sürücüsüz araçlara 35 milyar ABD Doları harcamayı taahhüt etmişti.


HONDA

Japon otomobil üreticisi Honda, 2040 yılına kadar Kuzey Amerika, Çin ve Japonya’da tamamen elektriğe geçmeyi hedefliyor. Şirket, hem elektrikli hem de FCEV yakıt hücreli araçlar geliştirerek amacına ulaşmayı planlıyor. 2030 yılına kadar satışların yüzde 40’ını ve 2035 yılına kadar yüzde 80’ini hem elektrikli hem de hidrojenli otomobillerin oluşturmasını beklediğini söyledi.


HYUNDAI

Hyundai, 2040 yılına kadar tamamen elektrikli olmayı hedefliyor. Güney Koreli otomobil üreticisi, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Çin’deki elektrikli otomobil serisini kademeli olarak genişleteceğini söyledi. Hyundai’nin elektriğe geçme planı, ağırlıklı olarak FCEV yakıt hücreli elektrikli araçlar olarak da bilinen hidrojen arabalarına odaklanıyor.

Hyundai NEXO FCEV

Kia’nın da sahibi olan Hyundai Group, 2028 yılına kadar tüm ticari araç modellerine FCEV yakıt hücresi sistemleri uygulayan ilk otomobil üreticisi olacağını duyurdu. Ayrıca 2030 yılına kadar maliyet açısından elektrikli araçlarla karşılaştırılabilir yakıt hücreli araçlar yapacağını belirtti.


Toyota’dan ne haber?

Toyota dünyanın çok farklı noktalarında, Afrika, Avustralya, Kuzey Amerika gibi bölgelerde 20 yıla varan süredir açık ara çok satan otomobil markası ve dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden.
Toyota ne yapmak istemektedir? Japon otomobil üreticisi, 2050 yılına kadar ayak izini sıfır emisyon yapmaya kararlı olduğunu söylüyor. Toyota’nın planı, ağırlıklı olarak elektrikli araçlar yerine hidrojenli otomobiller geliştirmeye dayanıyor görünüyor. Diğer taraftan Panasonic gibi küresel batarya üreticileri ile de stratejik anlaşmalar gerçekleştiriyor. %100 Elektrikli ürün gamı olarak, gerçek anlamda pazarda rekabetçi olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. Hibrid motor teknolojisine yatırımı halen devam ederken bir yandan da konsept! elektrikli model tanıtımlarına devam ediyor. Zamanın aleyhine işlediği söylenebilir veya uzun vadede kazançlı çıkabilir…


Yazar Hakkında

Number of Entries : 3013

Yorum Yapın

You must be logged in to post a comment.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği www.Tehad.org ©2015

Scroll to top