Anasayfa
Buradasınız: Home » Genel » Devlet desteği ile Şarj İstasyonu kurulu gücümüz 230Mw’a çıkıyor

Devlet desteği ile Şarj İstasyonu kurulu gücümüz 230Mw’a çıkıyor

Berkan Bayram – 22.05.2022

Elektrikli otomobil gelişim süreci, şarj altyapısı ve şarj istasyonu yerleşim yaygınlığının artması ile doğru orantılıdır. Ülkemizin gerek milli elektrikli otomobil projesinin başarıya ulaşması, gerekse elektromobilite alanında global markaların ülkemize yatırım sürecinin hızlanması, ihtiyaç duyulan altyapı revizesinin hızla gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilecektir.

Görsel 1 – Güncel durum

Bu doğrultuda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın çalışmaları, yol haritasının oluşmasında önemli birer adımdır. Aralık 2021 ve Nisan 2022 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak hayata geçirilen Şarj İstasyonları Kanunu ve mevzuat düzenlemeleri, sektör yapılanmasını hukuki bir zemine oturtmuştur.
EPDK bu süreçte yoğun bir çalışma süreci göstererek, bünyesinde Enerji Dönüşüm Dairesi kurarak, Şarj Hizmetleri Piyasası Usul ve Esasları ile Şarj Hizmetleri Yönetmeliğini belirlemiştir. Daire başkanlığı altında ayrıca kurulan, Şarj Hizmeti Grup Müdürlüğü ve Dijital Dönüşüm Grup Başkanlığı ile de elektrikli araç şarj istasyonları sektörü gelişim süreci artarak devam edecektir.

Görsel 2- Yatırım planı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu doğrultuda geçtiğimiz ay Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programını duyurdu.
81 ilde yatırım fırsatı ile 250bin TL’ye kadar hibe desteğinin yanında, 1572 adetlik 90kW ve üstü DC hızlı şarj istasyonu yatırımları için bir yarışma programı başlattı. Bu programın da %75’ine kadar yatırım desteği vererek toplamda 300 Milyon TL’yi bulan bir paket açıkladı.
Hali hazırda 81 ilimizin tümünde toplam 2981 adetlik (2714 AC, 267 adet DC) şarj ağımızla (Görsel 1) hizmet veren sektörümüz, devlet teşvik programı ile 7 farklı bölgeye dengeli bir şekilde dağılan geniş bir yapıya ulaşacak.

TEHAD olarak biz de bilgilendirme webinarı gerçekleştirdik.


Sanayi Bakanlığı tarafından hedeflenen yatırım planında en düşük güç olarak 90kW, ülkemiz şarj ağı haritası için çok önemli bir barem. 7 bölge ve toplamda hedeflenen 1572 adetlik DC şarj istasyonu yatırımı için hedeflenen süre Nisan 2023 tarihinde dolacak. Yatırım planlamasına katılacak firmalarımızın 15 Haziran 2022 tarihine kadar başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Bu süreden sonra Nisan 2023’e kadar da yatırım programlarını hayata geçirmeleri bekleniyor. Haziran ayının son başvuru tarihi olması, firmaların hazırlık aşamasını yetiştirme sorunu yaşatabilir. Bu noktada süre uzatımının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Görsel 3 – Toplam kapasite

Diğer taraftan tüm süreç belirlenen takvimde ve çerçevede ilerlerse, ülkemiz şarj istasyonu toplam kapasitesi, muhtemelen Avrupa’nın dahi çok önünde bir kapasiteye ulaşmış olacak. Günümüz Türkiye şarj istasyonu dağılımında yaklaşık 80Mw toplam güce sahip olan sektörümüz, Nisan 2023 yılında (proje kapsam dışı hiç ünite kurulmasa bile) yaklaşık 230Mw toplam kapasiteye ulaşacak.

Gelişen elektrikli otomobil şarj teknolojisine paralel olarak, hedeflenen 90kW’lık DC şarj istasyonu yatırımları, kuşkusuz ülkemizi tam anlamıyla şarj hedeflerini yakalamış bir konuma yükseltecek. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) modelimiz 2023 yılı ilk çeyreğinde yola çıktığında, şarj ile ilgili tüketici endişesini de ortadan kaldırmış olacak. Sanayi Bakanlığı’nın teşvik paketi içerisinde trafo güçlendirme desteğinin de bulunması, ayrıca şebeke altyapısında da doğrudan bir revizyona imkan kılacak.

Enerjiniz bol olsun,
Berkan Bayram



Detaylar




Yazar Hakkında

Number of Entries : 3013

Yorum Yapın

You must be logged in to post a comment.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği www.Tehad.org ©2015

Scroll to top