GenelHaberlerMakalelerManşet

Makale / Elektrikli Sürüş Haftası ve Sürdürülebilir Mobilite Finansmanı

Dünyada sürdürülebilirlik ve elektrikli araç adımlarıyla değişen otomotiv sektörü yeni bir eko sistemi konuşurken, Türkiye’de de elektrikli araçlar konusunda çok farklı adımlar atılıyor.

Koray Öztopçu / Garanti BBVA Tüketici Finansmanı Direktörü

Yerli elektrikli otomobil, şarj istasyonları konusunda yeni teşvikler, hibeler ve düzenlemelerle birlikte elektrikli araçların deneyimlenmesi ve tüketicinin daha yakından inceleyerek bilinçlendirilmesi sektör açısından büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Türkiye’de ilk kez 2019 yılında düzenlenen Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftasının üçüncüsü 10-11 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Garanti BBVA olarak finans sponsorluğunu üstlendiğimiz bu etkinlik, Electric Hybrid Cars Dergisi ile Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) tarafından düzenleniyor.

Hayatımıza yeni giren elektrikli araçların doğuşu esasında olukça eski ve bizleri tarihte 1800’lere kadar götürüyor. Pille çalışan araç denemeleri sonrasında, 1900’lerin başında İngiliz mucit Robert Anderson’ın girişimiyle yola çıkan ilk elektrikli araçlar, o dönem New York sokaklarındaki tüm araçların yaklaşık üçte birinin elektrikli modellerden oluşmasına kadar uzandı.

Ferdinand Porsche’un 1898’de P1 elektrikli modeli, dünyanın ilk hibrit elektrikli otomobiline, Thomas Edison elektrikli araç aküsü çalışmalarına, sonrasında 1908’de tanıtılan Henry Ford‘un seri üretilen Model T’sine kadar gitti. Daha sonraları benzinle çalışan arabaların geniş çapta erişilebilir ve uygun fiyatlı hale gelmesiyle elektrikli araçlar 1935‘te neredeyse ortadan kayboldu. Elektrikli otomobiller için yeni bir başlangıç 1997 yılında Japonya’da piyasaya sürülen, dünyanın ilk seri üretilen hibrid elektrikli araç ile oldu. 2006’da ise Silikon Vadisi’ndeki küçük bir girişimin, tek şarjla 320 km’den fazla gidebilen lüks bir elektrikli spor otomobil üretmeye başlayacağını duyurmasıyla ABD ve Avrupa’da otomotiv sektöründe bu adımları daha hızlı görmeye başladık.

Karbon nötr dünya isteği ve elektrikli araçların daha ulaşılabilir olması, elektrikli araçların daha sürdürülebilir bir geleceğe ışık tuttuğunu gösteriyor. Dünya otomotiv ekosistemdeki bu değişiklik,  petrole olan bağımlılığı yüzde 30-60 oranında, ulaşım sektöründen kaynaklanan karbon kirliliğini de yüzde 20 kadar azaltacak.

2025’te küresel otomobil endüstrisinin, bu yılki 6,6 milyona kıyasla 20,6 milyon elektrikli araç satması bekleniyor. Elektrikli araçların 2025’e kadar Çin ve Avrupa’da %39 pazar payına ulaşacağı öngörülürken, İngiltere, Almanya ve Fransa’da binek araç satışlarının %40 ila %50’sini oluşturacak.

2026 yılına kadar üreticilerin açıkladığı 500 MIA USD yatırımla, Çin ve Avrupa’nın 2025’te küresel olarak tüm elektrikli araç satışlarının %80’ini oluşturacağını ve ABD’nin dünyadaki elektrikli araç satışlarının yalnızca %15’ini temsil edeceği tahmin ediliyor. 2022 Haziran sonu itibarıyla dünya elektrikli otomobil satışlarını incelediğimizde, aylık bazda 913.000 adetle 2021’in aynı dönemine göre %54 artış görülürken, Haziran 2022 için %16 artış ve toplam satışlara göre %12’lik bir pazar payıyla tamamladığını görüyoruz.

Ülkeler bazında ise Çin’de elektrikli otomobil satışları, Haziran 2021 satışlarına göre %132 artışla Haziran 2022’de 565.000 adet olurken, Haziran ayı için Çin’de elektrikli otomobillerin pazardan aldığı pay %28’e ulaştı. Avrupa’da elektrikli otomobil satışları ise arz kaynaklı sıkıntılar sebebiyle Haziran 2022’de yıllık %8 düşüşle 219 bin adet olurken, elektrikli otomobillerin toplam otomobil satışlarındaki payı %21’e ulaştı. Haziran 2022’de elektrikli otomobillerin başlıca ülkeler özelinde toplam satış payları ise Norveç’te %90, İsveç’te %55, Hollanda’da %34, Almanya’da %26, Fransa’da %20 ve İngiltere’de %22 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan ABD’de bu yılın 2. çeyreğindeki, elektrikli araç satışları toplam pazarın %5,6’sını oluşturdu. 2021 2. çeyreğinde ise elektrikli araç payı %2,7 olduğunu görüyoruz.

Elektrikli araç satışlarının 2021’de 6,6 milyondan 2025’de 20,6 milyona yükseleceği ve 2021’de %10’un biraz altında olan yeni binek elektrikli araç pazar payının 2025’de toplam araç satışlarının %23’ünü temsil edeceği tahmin ediliyor. 2030 yılında ise elektrikli araçların toplam otomobil pazarından aldığı payın %40.4 ve 2040 yılında ise %75.3 olması bekleniyor.

Ülkemizde elektrikli araç satış adetleri artarken yerli elektrikli otomobilimizin 2023’de yollara çıkacak olması, ayrıca ülkemizde özel sektör tarafından hayata geçirilecek elektrikli şarj istasyonları konusunda da öncü uygulamalar ve teşvikler verilmesi çok önemli adımlar…  
1500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulacağı, 300 milyon lira bütçeli şarj istasyonları destek programı ile bir yılda 1 milyar liraya yakın yatırım değerine sahip şarj istasyonunun devreye alınması bekleniyor. Böylelikle yakın zamanda 81 ilimizin tamamında 1500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonu devreye girecek. Programla asgari 90 kWs’lik hızlı şarj imkânı sunulacak. 1572 istasyon ile 180 MW’dan fazla kurulu gücün sektöre kazandırılması hedefleniyor. Bu sayede, Türkiye hızlı şarj kapasitesini en hızlı artıran ülkelerden biri haline gelecek.

Garanti BBVA olarak “Dünyaya iyi bakıyor, geleceğe iyi bakıyoruz” anlayışımızla mobiliteyi desteklemek, 2053 karbon nötr hedefimize doğru ilerlemek için hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize, diğer taşıt kredilerine göre daha uygun faizle çevreci taşıt kredilerimizi ve 2021 yılından beri bu araç sahiplerine ücretsiz HGS etiketi sağlıyoruz.

Elektrikli araçlarla oluşan ekosistemin gelişimini hızlandırmak, elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarının kurulması ve elektrikli araç şarj istasyonu finansmanı için bu önemli adımda, elektrikli otomobil şarj istasyonu kurmak isteyen bireysel müşterilerimize de 3 ila 36 ay vadeyle, 30.000 TL’ye kadar kullanılacak alışveriş kredisini anlaşmalı firma bayileri aracılığıyla sunuyoruz. Krediyle sitelere, apartmanlara ve müstakil konutlara kurulum yapılabiliyor. Böylece bireysel müşterilerimizin de kolayca alışveriş kredisi kullanabilmesini sağlıyoruz.

Şehirlerimizde hareket etme özgürlüğü tüketici davranışlarını gelecek yıllar için şekillendirirken, elektrikli araç üreticileri ve tedarikçilerinden finansörlere, bayilere, enerji sağlayıcılarına ve şarj istasyonu operatörlerine kadar tüm mobilite ekosisteminin dönüşümü başarıyla tamamlandığında, bu yeni ekosistem otomotiv sektörünü daha hızlı dönüştürecek.

Elektrikli ve Hibrid Sürüş Haftası tüketicilerin hem elektrikli araçlarla tanışabileceği ve meraklarını giderebileceği, hem de gerçek bir deneyim yaşayacakları güzel bir hafta sonu etkinliği olacak. Garanti BBVA olarak finans sponsoru olduğumuz bu etkinlikte sizler Hibrid, Plug-in hibrid, Elektrikli otomobiller ve Şarj İstasyonlarını incelerken, sürdürülebilirlik bakış açımızı yansıtacağımız standımıza da sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağız.
Hepinize keyifli bir hafta sonu diliyoruz.


Koray Öztopçu diğer yazıları >>>



Bir yanıt yazın