Test konuğu: Yeni Opel Astra Elektrikli
Berkan Bayram 25.11.2023
Opel markasının elektrifikasyon süreci aslında yeni değil. 50 yıl öncesinden yaptığı çalışmalar markanın elektrikli otomobil dönüşümünde farklı ama deneyim sahibi bir bakış kattığı kesin. Opel markası kimileri için sağlam, güvenilir, nesilden nesile aktarılan bir sakin liman tasviri. Kimileri için özgürlüğü atına ilk adım. Opel Astra ise her zaman bir aile otomobili olmuştur, yani öyleydi… Bence artık öyle değil…
TASARIM ÖDÜLLÜ ELEKTRİKLİ ASTRA
Dediğim gibi, Opel Astra elektrikli bence artık sıkıcı bir aile otomobili olmanında ötesine geçmiş durumda. Cesur yeni tasarım dili, dinamik ve sert bakışlı duruşu, elektrikli olmanın verdiği çevreci, sessiz ama her an performanlı sürüş imkanı veren sahip olduğu teknolojisi ile, gençleri ve genç ailelerin tercih edebileceği bir otomobil olmuş. Bu hali ile de 2023 RedDot tasarım ödülünün sahibi, bence de hak edilmiş bir ödül.
Dış tasarımında ilk bakışta size bir Opel olduğunu net bir şekilde vurguluyor, orası kesin. Yani başka bir otomobil ile karıştırmanız mümkün değil. Bu vurguda nesilden gelen detay tasarımların korunmuş olması yer alıyor. 18″ elmas kesim alaşım jantlar araç gövdesi ile uyumlu. Tüketiminde verimli olmasına yardım eden bir unsur. Ön yüz Opel’in en çok vurguladığı ve gurur duyduğu bir detay. Opel Vizör olarak adlandırılan ön ızgara yapısı, ön farlar ve güvenlik kameralarının yer aldığı yekpare bir ünite. Yalın ama dinamik bir ön yüz tasarımı elde edilmiş.
Hatcback tasarım dili arka tarafta daha iyi anlaşılır olmuş. Ön tarafta farkedilmeyen Opel logosu, arka yüzde daha belirgin, altında Astra yazısı ve köşedeki e harfi ile elektrikli olduğuna vurgu yapılmış. Arka far grubunun bir kısmı bagaj kapağına çıkıntısız, gömülü bir şekilde ayrılıyor. 352 litrelik bagaj hacmi koltukların yatırılmasıyla 1268 litreye kadar çıkabiliyor. Benim kullandığım aracın bagajında ev tipi ve 22kW şarj kabloları mevcuttu. Bildiğim kadarıyla sadece ev tipi 11kW şarj kablosu veriliyor.
İÇ ALAN DAHA İYİ OLABİLİR MİYDİ?
Artılarının daha ağır bastığı iç alana geçtiğimizde yine Opel tasarım dili Pure Panel ile karşılaşıyorsunuz. Ama iç alan , Opel Astra’nın ön ve arka tasarımının gölgesinde kalmış. Daha iyi olabilirdi. Kapı içlerinde kullanılan yarı sert plastik-yarı kumaş döşeme kısmi bir basitlik havası katıyor. Panaromik açılır tavan olmasa eksileri daha ağır basan bir iç mekan diyebilirdim. Açılır cam tavan tüm algıyı değiştiriyor. Elbette 2 parçadan oluşan, 10’ar “lik dijital ekranlar iç alan havası tamamen güzelleştiren bir unsur. Sesli komut, kişiselleştirilebilir ve size özgü ayarlama, kablosuz telefon şarj alanı, telefon bağlantı kolaylığı, renk geçişleri ve kolay anlaşılır bir multimedya sistemi gayet kullanılışlı. Sürgülü kapaklı saklama alanları ve gizli kapaklı alanlar gayet güzel.
Ortadaki şaft tüneli malesef elektrikli otomobiller için dezavantaj olmaya devam ediyor. Arka koltuk grubunun ortasında seyahata etmek gerçekten zorlaşıyor. Premium bir model olmadığı için de arka taraf 4 kişilik demek doğru olmazdı. 5 kişilik bir otomobilden bahsediyorsak, 5 kişinin rahatlıkla yolculuk yapabilmesi gerekiyor. Güvenlik paketi dahilindeki intelli-Drive güvenli sürüş destek fonksiyonları, ön cama yansıtılan HUD, 4 adet HD kamera ile desteklenen 360derece görüntü yine Astra elektriklinin öne çıkan unsurlarından.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ BAŞARILI
Opel Astra elektrikte yeni 115kW elektrik motoru (156ps) 270Nm tork üretiyor. Bu sayede 0-100km/s hızlanması 9,2 saniye. heyecan verici bir hızlanma diyemem. Ama sınıfında gayet başarılı. Motor önde konumlanmış, önden çekişli olması 1,7 tonluk aracın ani hızlanmalarda kısmen sağa-sola kaymasına neden olabiliyor. Tabi bunda zemin ve lastik durumu da büyük etken. Ama belirtmeliyim ki, çukur ve kasislerden bu kadar narin ve sarsıntısız geçişi ilk kullanımda hemen fark edebiliyorsunuz. Maksimum 170km/s hız ile sınırlandırılmış bir son hıza sahip. Nominalde 54kWs, kullanılabilir de 50,8kWs batarya paketi mevcut. 400V’luk şarj mimarisinde 102 seri 1 paralel NMC811 tipi lityum hücreler kullanılmış. Bu kapasiteyle rahatlıkla 400km menzil verisine ulaşabilmek mümkün. Tabi bu menzile hemen ulaşılamayabilir. Kullanıcının aracı tanıması, sürekli yapılan güzergahın yol durumu ve kullanım performansı bu menzil verisini değiştirecektir. Benim test sürüşümde yaklaşık 250 km yol yaptım. Tüketim verisi kısa mesafe için 13,7kW, uzun mesafe için 16,1kW çıktı. Bu verilere göre kışın 300-325 km, yazın 400-425 km yapabilmek mümkün görünüyor.
Şarj verilerine baktığımızda AC normal şarj tarafında 11kW’lık OBC verisi aracın 5,5 saatte şarj olmasına imkan sağlıyor. Bunun anlamı 1 saatte yaklaşık 56km menzil verisine sahip olursunuz. 100kW DC hızlı şarj verisiyle de 26 dakikalık bir süre tanımlanmış. Bu da saatte 490km menzil anlamına geliyor. Tabi bu verileri katalog verisi olarak görmemiz gerekiyor. Malesef yol üstünde bu hızlara genellikle ulaşamıyorsunuz. Bunun sebebi ne marka ne de kullanıcı. Tamamen şarj operatörü ve kullanılan şarj istasyonunun teknolojisi ile alakalı bir durum. Yalnız şunu da belirteyim, 100kW’lık DC şarj gücünüz varken 250kW’lık bir DC ünite aramanın da hiç bir mantığı yok. Dolayısıyla elimizdeki teknik kapasiteye en uygun eşdeğer aramamız gerekiyor. Kullandığım sürede 1’er kez DC ve AC şarjlama yaptım. DC’de 11 dakikalık süre içerisinde yaklaşık 9,5kWs enerji aldım. Bunun karşılığı da yaklaşık 80 km menzil ve 86 TL maliyet.
Tabi Opel Astra Elektrikte regen teknolojisi de verimli kullanılıyor. 3 farklı sürüş moduna sahip, Spor, Normal ve Eco. Eco modda ayrıca vites üzerindeki B komutu seçildiğinde şehir içi trafikte tek pedal kullanmak mümkün. Bu şekilde enerji geri kazanımınız da en üst noktaya ulaşıyor. Son 90 – 60 ve 30 dakikalık enerji tüketim verilerinizi ekrandan takip edebiliyorsunuz. Bu şekilde kendinizde ne kadar tüketim yaptığınızı hesap ederek yaklaşık menzil verisini çıkartabilirsiniz.
SON SÖZ
Stellantis grubu markalarından Opel, elektrikli Astra için PSA EMPS platformunu kullanıyor. Yani tüm diğer eski PSA grubu markalarıyla birlikte. Dolayısıyla diğer PSA markalarının benzer teknik özelliklerini taşıyor. Geriye elimizde tasarım, teknoloji ve kullanım farklılıkları kalıyor. Bu verilerde açıkcası kişiden kişiye değişebilecek sonuçlar elde etmek anlamına geliyor. Test sürecinde aracın fiyatı 1,599,999 TL idi.
Son gelen ÖTV düzenlemesinden hemen sonra fiyat bu şekilde kalabildi. Bu noktada bütçenize uygun olduğunu düşünüyorsanız ve Opel marka takipçiliğiniz yüksek ise bence Astra elektrik diğer elektrikli Opel’ler içerisinde doğru tercih olacaktır.
Yazar Hakkında
İlgili Yazılar
Yorum Yapın
You must be logged in to post a comment.