Anasayfa
Buradasınız: Home » Genel » Toyota Solid State batarya konusunda ısrarlı, 2 yıla geliyor.

Toyota Solid State batarya konusunda ısrarlı, 2 yıla geliyor.

Toyota’nın Hindistan’daki biriminden üst düzey bir yetkili, geçen gün yaptığı açıklamada, Toyota Motor’un daha hızlı şarj olan ve daha uzun ömürlü katı hal pillere sahip araçları birkaç yıl içinde piyasaya süreceğini söyledi. Açıklama; Hintli firmaların yaklaşık 33 Milyar $ değerindeki yatırım planlarını açıkladığı, 3 günlük etkinlik için binlerce üst düzey yönetici, yatırımcı ve diplomatın bir araya geldiği toplantıda yapıldı. Katı hal piller, Toyota’nın Haziran ayında Tesla ve BYD gibi Çinli rakiplerine kaybettiği zemini telafi etmek için açıkladığı stratejik yol haritasının önemli bir unsuru olan elektrikli araçların sürüş menzilini önemli ölçüde iyileştirmeyi vaat ediyor.

https://x.com/Berkan_Bayram/status/1745408299506213046?s=20

Geçen yıl Toyota, 2027 ve 2028’de ticarileştirmeyi hedeflediği katı hal pillerini geliştirip seri üretime geçireceklerini ve ardından tam ölçekli seri üretime geçeceklerini açıklamıştı. Toyota’nın ortağı ve Hindistan’ın en büyük otomobil üreticisi Maruti Suzuki Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gujarat’ta ikinci bir otomobil fabrikası inşa etmek ve oradaki mevcut tesise yeni bir üretim hattı eklemek için 4,2 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi. Hindistan Ulaştırma Bakanı Nitin Gadkari zirvede, dünyanın üçüncü büyük otomobil pazarı olan Hindistan’daki elektrikli araç satışlarının 2030 yılına kadar 10 milyon adede ulaşmasını beklediğini söyledi. Elektrikli modeller geçen yıl Hindistan‘ın otomobil satışlarının yaklaşık %2‘sini oluşturuyordu ancak hükümet 2030 yılına kadar %30’u hedefliyor ve elektrikli araç üreticilerini çekmek için yeni bir politika üzerinde çalışıyor.

Japon devinin yeni nesil pil geliştirme ve fabrikaların radikal bir şekilde yeniden tasarlanması gibi çeşitli yönleri kapsayan teknoloji yol haritası , otomobil üreticisinin Tesla liderliğindeki rakiplerini geride bıraktığı hızla büyüyen elektrikli araç pazarında rekabet etme planını tam olarak açıklaması anlamına geliyordu. Plan, yönetim ve stratejinin (eski CEO Akio Toyoda‘nın yönetimi altında elektrikli araçların akülerine yavaş yavaş dönüş dahil) inceleneceği yıllık hissedarlar toplantısından bir gün önce geldi.

Toyota, 2026’dan itibaren daha uzun menzil ve daha hızlı şarj sunan yeni nesil lityum iyon pilleri piyasaya sürmeyi hedeflediğini söyledi. Aynı zamanda katı hal pillerindeki dayanıklılık sorunlarını ele alan bir “teknolojik atılım”ın da reklamını yaptı ve 2027-2028 yılları arasında ticarileştirmeyi hedefleyerek bu pillerin seri üretimine yönelik araçlar geliştirdiğini söyledi.

Katı hal pilleri, mevcut sıvı elektrolit pillerden daha fazla enerji tutabilir. Otomobil üreticileri ve analistler, tüketicilerin önemli bir endişesi olan menzili ele alarak elektrikli araçlara geçişi hızlandırmalarını bekliyor. Toyota, yeni modellerin maliyetini azaltmak için özel bir EV platformu ve 100 yıl önce Henry Ford’dan bu yana otomobil üretimini tanımlayan konveyör bant sistemini ortadan kaldıracak yoğun şekilde otomatikleştirilmiş bir montaj hattı geliştirdiğini söyledi.

Ayrıca üretim maliyetlerini azaltmak için Giga dökümü kullanacağını ve araç karmaşıklığını azaltmak için devasa alüminyum döküm makinelerini kullanan Tesla’nın öncülüğünü yaptığı bir yeniliği benimseyeceğini söyledi.

Toyota, 2022 yılında yaklaşık 10,5 milyon araç sattı ve yaklaşık 254 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. Buna karşılık Tesla, sekizde bir oranında araç sattı ancak değeri 791 milyar dolar civarındaydı; bu, yatırımcıların Tesla’nın büyüme potansiyeline olan inancını yansıtan bir prim. Toyota uzun zamandır endüstrinin benzinle çalışan araçlardan geçişinin bir parçası olarak tüketicilere benzinli-elektrikli hibritler ve hidrojen yakıt hücrelerinin yanı sıra, elektrikliler de dahil olmak üzere yeni enerjili araç seçenekleri sunmak istediğini söylüyor.


Yazar Hakkında

Number of Entries : 3008

Yorum Yapın

You must be logged in to post a comment.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği www.Tehad.org ©2015

Scroll to top