Voyah Free uzun yol testi
Elektrikli premium marka Voyah Free ile 1 hafta geçirdim.
Berkan Bayram
” 5.560.000 TL’lik fiyatının tam karşılığını verdiğini rahatlıkla söylemek lazım. Ama bu kadar yüksek fiyatının da bu aracı harcamak anlamına geldiğini de eklemeliyim. Otomobili alamıyorsak, seyretmenin ne anlamı var ❗️ ”
2023 yılında toplam 42 adet satılan Voyah Free teknik özelliklerinden başlayalım:
- 106kWs batarya (100kWs kullanılabilir)
- 360kW eMotor
- AWD 5 kişilik SUV
- Elektronik kontrollü süspansiyon
- 6 sürüş modu,
- 0-100km/s hızlanma 4,4 saniye,
- Maksimum hız 200km/s ( 205km/s hızı gördüm)
- Menzil 480 km – 570km (İstanbul-İzmir arası tek şarjla rahat gidilebilir )
- 400V batarya mimarisi,
- 11kW AC OBC, 11 saat şarj süresi
- 100kW DC, ~55 dak %10-%90 arası şarj süresi,
- Dönüş çapı 11,5 metre,
- Isı pompası yok,
Voyah, Çin’li Dongfeng ESSA platformundan çıkan ama özel elektrikli platformuna sahip olmayan bir marka. Yakında belki 1,5lt turbosarj motorlu 500kW güce sahip REX modeli de gelebilir. Malesef yayınlanan son tebliğ markaların %100 elektrikli otomobil getirmelerini kısıtlıyor.
Voyah test sürecinde verimliliği, performansı ve ergonomik yapısı ile beni şaşırttı. 2,4 tonluk otomobil, son derece atak ve bir o kadar da verimli. İstanbul-İzmir arası yaptığım yolculukta, yaklaşık 30-35 dakika 150km/s üzerinde hız ile kullandığım aralıklar oldu. Buna rağmen yaklaşık 35 dakikalık şarj süresi ile neredeyse tek şarj ile İzmir’e geldim.
Sehir içinde ortalama 22kWs, şehir dışında ise 30kWs’lik bir tüketim gördüm. Hızlı kullandığım göz önünde bulundurulursa, ortalama Karma tüketim 100km’de 24-26kWs diyebiliriz. Şarj istasyonunda şarjlanma birim fiyatı yaklaşık 8,5 TL’den düşünülürse, tam dolu batarya maliyeti yaklaşık 800 TL olacaktır. Bunun karşılığında minimum 400km menzil elde edebilirsiniz.
Özellikle güvenlik paketi son derece destekleyici bir yapıya sahip. Kullanım süresince sürekli sizi takip eden bir teknoloji altyapısı var. 6 farklı sürüş modundan Eco modunda, hız ve teknik özellikler kısıtlanıyor. Regen seviyesi modlara bağlı. En uygun mod Eco, ama aracı çok ta yavaşlatmıyor. Verimli bir regen yapmıyor. Performans modunda ise ön gövde komple yaklaşık 7mm aşağı iniyor. Daha fazla görüş açısı ve ergonomik bir yapı elde ediliyor.
Araç içerisinde önde sizi takip eden bir kamera ayrıca üst aydınlatma düğmeleri yanındaki 2nci kamera ile, araç içerisinde hem fotoğraf çekimi hem komple alanı takip edebiliyorsunuz.
Gösterge paneli sizi yormuyor. İstenilen bilgiye rahat ulaşım mümkün. Kişiselleştirme ve kısa yol tuşları sürüş konforunu artıran bir özellik. Apple car play ve android auto kullanımı güzel. Oturma grupları kaliteli deri kaplama, soğutma – ısıtma ve masaj özelliklerine sahip. Ama direksiyon simidinde ısıtma yok. Olsa güzel olurdu.
DC hızlı şarj gücü 100kW olması da biraz düşük bir değer. 180kW’lık bir üniteden maks 92kW alabildi. Ortalama 75 – 85kW aralığında bir güç ile şarja başlıyor. Ekrandan yüzdesel şarj ayarını yapabiliyorsunuz. Şarj eğrisi %85 şarjdan sonra gücü kısıyor. Bu yüzden şarj ayarını %85’e getirmek daha mantıklı olacaktır. AC 11kW on-board charger kullanışlı değil. 22’lik AC şarj ünitesinde yaklaşık 10kW güç alabiliyor. Beklemek pratik olmayacaktır.
Önde 72 litrelik, 34cm derinliğe sahip frunk ve arka bagajda 560lt hacim mevcut. Koltukların yatırılmasıyla 1320lt’ye kadar çıkabiliyor. Fazlasıyla geniş ve büyük bir yükleme alanı mevcut. Arka koltuklar manuel yatırılıyor yalnız, elektrik destekli olsa güzel olurdu.
Son söz:
Şehir içi kullanımda olduğu kadar şehir dışında da hiç yormayan bir otomobil. Premium görüntüsünü aracın her tarafında hissetmek mümkün. Menzil değerinde de, şehir içi ve dışında sizi üzmeyecek bir model. Teknolojisi üst seviyede. Fiyatı malesef çok düşündürüyor.