Türkiye’nin ikinci yerli elektrikli otomobili İzmit’ten çıkacak
Hyundai Motor Türkiye, 2026 yılında üretmeyi planladığı elektrikli araç için hazırlıklara başlıyor. Bu genişleme, markanın Avrupa otomotiv pazarındaki rolünü artırırken aynı zamanda ülkenin üretim sektörünü de güçlendirecek. Yerli elektrikli model, markanın 2035 yılına kadar Avrupa’da yalnızca sıfır egzoz emisyonlu araçlar sunma hedefine de katkıda bulunacak.

Markanın elektrifikasyona dönüş sürecinde izlediği yol oldukça önemli ve aynı zamanda 2030 yılına kadar son derece stratejik adımlar atıyor. Bu bağlamda Hyundai, tüm pazarlara daha esnek bir yaklaşım benimseyerek elektrifikasyondaki iddiasını artırıyor.
2030 yılına kadar yıllık 5,55 milyon küresel satış hedefleyen Hyundai, 2023’e göre %30 artış bekliyor. Hyundai, aynı zamanda bu rakamın 2 milyon adetinin de EV model olmasını planlıyor. Kısacası, yepyeni elektrikli ve hibrit modellerle de oluşan talebe daha hızlı yanıt verilmiş olacak.Yatırımlarını ve tüm çalışmalarını bu yöne doğru yoğunlaştıran Hyundai, öncelikli olarak Kuzey Amerika ve Çin pazarı için tek bir şarjla 900 km’den fazla menzile sahip yeni bir EV türü olan yeni EREV (Uzun Menzilli Elektrili Araç) modellerini tanıtmayı hedefliyor. Hyundai ayrıca, 2030 yılına kadar uygun fiyatlı modelden lüks ve yüksek performansa kadar çeşitlilik gösteren 21 yeni EV modeli de tanıtmış olacak.

Ana odak noktasını elektrifikasyona veren Hyundai, iyileştirilmiş performans ve yakıt verimliliğine sahip gelişmiş yeni nesil hibrit sistemini de tanıtacak. Elektrikli modellere ek olarak 14 adet yeni hibrit model de tanıtılacak. EV ve Hibrit olmak üzere toplam 35 yeni modeli 5 yıl içinde tanıtarak e-mobilitede dünyanın ilk 3 üreticisinden biri olacak. Pil teknolojisini de gündeminden eksik etmeyen Hyundai, uygun fiyatlı NCM pilleri ve güvenlik donanımlarını da güçlendiriyor. Aynı şekilde otonom sürüşlü araçları ticarileştirmeyi planlayan Hyundai, küresel otonom sürüş yazılım şirketlerine yeni modelleri tedarik edecek.

‘Hyundai Way’ stratejisini desteklemek için 2033’e kadar 90 milyar dolar tutarında önemli bir yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırım miktarının büyük bir bölümü pil teknolojisi ve modüler platformları geliştirmek için kullanacak olan Hyundai aynı zamanda 4 adet yeni fabrikanın da açılmasına ağırlık verecek. Suudi Arabistan, Kore ve Amerika’da 2 adet olmak üzere bu 4 fabrika ile tüm pazarlara etkin bir şekilde EV modeller üretmiş olacak.
Hyundai ile Türk tüketicisi ilk kez 1990 yılında tanıştı. Bu önemli tarihten sonra, 1995 yılında ise İzmit fabrikasının temelleri atıldı ve 1997 yılının Temmuz ayında da üretim faaliyetlerine başlandı. Kocaeli, Alikahya Organize Sanayi bölgesinde toplam 1 milyon m²’lik alan üzerine kurulu olan fabrika, tam 28 yıldır kesintisiz olarak üretim ve ihracat yapıyor. 1997 yılında başlayan üretimle beraber ilk ihracata da Starex modeliyle 2002 yılında başladı. Markanın ilk ithal ettiği modeller olan Excel, Elantra, Sonata ve Scoupe, 90’lı yıllarda Türk tüketicisi tarafından çok beğenildi ve daha sonra otomotiv kültürüne adını altın harflerle kazıyan Accent modeli ve daha sonra Santa Fe ve Tucson gibi modellerle tüketicilerin gönlünde taht kurdu. Hyundai, İzmit’teki fabrikasında ise Accent, H100, Starex, Matrix, i10, i20 ve Bayon modellerinin üretimini gerçekleştirdi. Hatta üretimdeki kalitesini tüm dünyadaki Hyundai fabrikaları arasında da 5 yıldızla taçlandırdı ve ürettiği tüm modellerde Türk işçisinin el emeği bulunuyor. Bununla beraber yine fabrikada üretilen i20 N modeli, bu topraklarda üretilen en hızlı ve en güçlü model olarak ünvanını koruyor. Aynı zamanda WRC Dünya Ralli Şampiyonası’nda yarışan i20 WRC yarış aracının gövdesi de yine bu fabrikada üretiliyor.

Türkiye’deki ilk EV modelini 2022 yılında tüketicilerle buluşturdu ve bu yıl ürün gamında 5 farklı elektrikli modele yer verecek. Hyundai, geçtiğimiz günlerde de ticari ünvanını Hyundai Motor Türkiye olarak değiştirdi. Böylece fabrikada üretilen tüm araçlarda artık Türkiye ibaresi de yer alacak ve ülkenin üretim gücü tüm Avrupa’da dalgalandırmış olacak.

Bugün 184 ülkede 6.200’den fazla satış noktası bulunan Hyundai, dünyanın dört bir yanındaki üretim tesisleriyle yıllık olarak 5.5 milyon adet araç üretiyor. Kore ve Çin’de üretim yapan fabrikalar ağırlıklı olarak bu adetlerin ulaşılmasında önemli rol oynarken Türkiye ve Çekya fabrikaları da Avrupa bölgesinin ihtiyaçlarına anında veriyor. Hyundai, 2030 stratejisi kapsamında yıllık olarak 5.5 milyon adet elektrikli araç satmak için de 4 adet yeni fabrikayı hizmete açarak üretim kapasitesini artırmış olacak.
2024 Türkiye EV Otomotiv Pazarı
Türkiye’de elektrikli araç sektöründe heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Bundan 4 yıl önce adetleri yüzde 1’in altında olan elektrikli modellerden sadece geçtiğimiz Aralık ayında 21.598 adet satış gerçekleşti. Böylece toplamda 100.000’den fazla bir satış ile 2024 yılında rekor kırıldı. Elektrikli araçların pazar payı da 2024 yılında %10,1 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre artış yüzde 52’den fazla. Hyundai de özellikle elektrikli araçlar arasında oldukça yüksek bir marka bilinirliğine sahip ve geçtiğimiz yıl 5.000’e yakın elektrikli araç satarak önemli bir çıkış yakaladı.
2025 yılında model gamına eklenecek INSTER, IONIQ 9 ve IONIQ 6’nın makyajlı versiyonu, elektrikli araçlardaki satışlarını ve pazar payını artırmaya katkıda bulunacak.
Hyundai Motor Türkiye 2025 Hedefleri:
Otomotiv Pazarı 2025 tahmini: 1.100.000 adet
Hyundai Türkiye Satış Hedefi: 65.000 adet / 5.9 Pazar payı
Hyundai EV Satış Hedefi: 7.000 adet
2025 yılında Türkiye’ye gelecek Yeni Modeller: INSTER & INSTER Cross, IONIQ 6 makyaj ve IONIQ 9
