Hibridler daha ne kadar yaşar, ne kadar sürdürülebilir?
“Hibritler bir geçiş stratejisidir ve bu geçişte ne kadar uzun süre kalırsanız, yeni dünyaya o kadar az hızlı adım atarsınız. EV’lere geçişi hibritlerle seyrelterek geciktirirseniz, o zaman daha uzun süre rekabet edemez olursunuz ve Çinlilerin pazarlarını ve liderliklerini geliştirmeye devam etmelerine izin verirsiniz. Bu aptalca bir iş.” diyor Dr. Andy Palmer CMG, FREng – Eski Nissan Motor Corporation Leaf Baş Mühendisi ve Aston Martin Lagonda Ltd CEO’su. Ne kadar doğru?

Geleceğin otomotiv stratejilerini belirleyebilmek için Nissan’ın kült modeli elektrikli Leaf’in yaratıcısı Andy Palmer’a kulak vermek gerekebilir. Dr Palmer haklı mı, hibritler EV’lerle rekabet edemiyor mu? Karşılatırma yapalım dersek; Hibridlerin yola çıkışı daha pahalı, daha yüksek emisyonlara sahip, çok daha karmaşıklar, düzenli bakım isterler ve OEM’lerin tüketicilere yeni bir özellikler dünyası sunan, Yazılım Tanımlı İstihbarat Araçlarına geçmesini önlerler.
Çinli üreticiler her ne kadar hibrid model üretimi de yapsalar, elektrikli modellere daha ağırlık verdiler. Pil ve yazılım teknolojilerinde küresel liderlik hedefliyorlar. Avrupalı OEM’ler için hibritlere yeniden odaklanmak, Çinlilerin daha da öne geçmesine izin verebilir. Bu şimdi kısmen gri alanda görünse de, 2030 yılına geldiğimiz net kırılım daha ortaya çıkacaktır. Bu durumda hibrid üretimleri ne kadar sürdürülebilir olabilir?
Dr. Palmer’a göre;
Hükümet stratejisi hakkında: “Her şey endüstriyel bir stratejiyle başlar. (Çinlilerden) öğrenilmesi gereken en büyük şey bu.
Tarifeler hakkında: “Tarifelerle ilgili deneyimim, yerli sanayinizi tembelleştiriyor. Aradaki fark daha da büyüyor.”
Japon OEM’lerde: “Toyota, Japon endüstrisini toparlanmak için mücadele edeceği bir çıkmaz sokağa soktu.”
Dr. Palmer Japon OEM’lerin, hidrojen ve hibritler tarafından son kullanma tarihlerini çoktan geçirerek,15 yıllık endüstriyel inovasyonu kaybettiklerine ve farkında olmadan Çinli OEM’lere büyük bir mola verdiklerine inanıyor.
Nissan hakkında ise görüşü “Nissan kendi ayağına kurşun sıktı. Temmuz 2014’teki son yönetim kurulu toplantımda, Bu işler para kazandırmıyor, çok hızlı gidiyoruz demiştim. Nissan şu anda kendisini çok zayıf bir ürün yelpazesiyle ve elektrikli modellerde bariz bir liderliği olmayan kötü yönetimin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.”
” Çinliler için strateji şudur:
Adım 1 – Çin iç pazarında yabancı rekabeti artırın,
Adım 2 – İhracat pazarlarında yumruk rekabetine girişin.
Şimdiye kadar, Çinliler takdire şayan bir şekilde başarılı oluyorlar ve Avrupalı OEM’lere ICE’ye geri çekilmek zorunda bırakıyor. Nokia, Kodak ve Blockbuster seviyesinde sonuç aynı olacak. 2030’lar, yerleşik OEM’ler için çok zor yıllar olacak. ”