CES 2017, Otomobil Teknolojilerinin Üssü!
ABD Las Vegas’ta 50nci kez kapılarını ziyaretçilerine açan CES2017, sadece teknoloji markalarının değil, otomotiv markalarının da adeta üssü haline geldi. CES Fuarı ( Tüketici Elektroniği Fuarı) 2017 yılı boyunca vitrinlere çıkması muhtemel, birbirinden ilginç teknolojik ürünlerin ilk kez ‘yarıştığı’ bir yer. Önceki yıllardan farklı olarak, bu sene sadece teknoloji markalarının değil, otomotiv markalarının da birbiri ile yarıştığı bir fuar oldu. Akıllı ev cihazları, Mobil cihazlar, Nesnelerin İnterneti derken, otonom teknolojiye sahip araçlar, birbir ardına ilk kez bu fuarda gün yüzüne çıktılar.
Yoksa; otomobil fuarlarının yerini Teknoloji Fuarları mı alıyor?
#MaksimumDijital devri!!
Düğmelerin artık dashboard’da yeri yok. Her şey #sanal ve #dijital. Sürüş #otonom ve #Elektrikli… #CES2017
Gelin şimdi CES 2017’de yer alan, birbirinden üstün teknolojiler ile donatılmış otomobillere göz atalım.
INFINITI
INFINITI’nin orta boy SUV modelinin öngösterimi olan QX50 Concept, dünyada bir ilk olan VC-Turbo motoru ve otonom sürüşü teknolojisiyle, Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı (NAIAS)’nda tanıtılıyor.
INFINITI, dünyanın en fazla büyüyen otomobil segmenti olan SUV pazarında yeni bir modelini daha yollara çıkarmaya hazırlanıyor. Detroit Otomobil Fuarı olarak da bilinen Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı (NAIAS)’nda sergilenecek QX50 Concept ile orta boy SUV segmentinde yer alacak aracını gün ışığına çıkaran INFINITI, 2017 yılında bu aracı seri üretime dahil ediyor.
2016 yılında Beijing (Pekin) Otomobil Fuarı’nda ilk olarak gösterilen ve Avrupa prömiyeri ise Paris Otomobil Fuarı’nda yapılan INFINITI QX Sport Inspiration’ın devamı niteliğindeki QX50 Concept, markanın yeni “Güçlü Zarafet” tasarım anlayışını yansıtıyor. INFINITI’nin karakteristik radyatör ızgarası görkemli bir ifade sağlarken yüksek motor kaputunun dinamik yapısı tüm aracı çevreleyerek arkaya doğru uzanıyor. INFINITI’nin imzası niteliğindeki “yeni ay kesimli” C sütunları ve “insan bakışlı” farları QX50 Concept’te de varlığını sürdürüyor.
Olabildiğince öne doğru yerleşimli kabin tasarımı (Cab-Forward) sayesinde geniş bir iç mekan sunan QX50 Concept, “Sürücü Odaklı-Yolcuları Düşünen” iç mekan felsefesiyle tüm konuklarının ihtiyaçlarını eşit şekilde karşılıyor. Fonksiyonllikten ödün vermeden akışkan yüzeyler eşliğinde tamamlanan iç mekanda premium malzemeler yüksek mühendislikle birleştiriliyor.
QX50 Concept’in co-pilotu “Otonom Sürüş Teknolojsi” hazır
INFINITI QX50 Concept, markanın otonom sürüş teknolojisindeki gelişimi de gözler önüne seriyor. Takip eden yıllarda kendi kendine gidebilen otomobil teknolojilerini barındıran modellerinde, her koşulda kontrolün sürücüde olması gerektiği düşüncesini savunan INFINITI, güvenlikten ödün vermeden, sürüş odaklı deneyimi kullanıcılar ile buluşturmaya devam ediyor. Bu felsefe kapsamında INFINITI, otonom sürüş teknolojilerini sürüşe destek olan yardımcı bir “co-pilot” olarak geliştiriyor.
Sürücü dilediği zaman bu donanımları devreye alarak dur-kalk trafiğinde ilerlemek ya da otoyollarda şerit takibi için destek alacak. 1989 yılından günümüze otomotiv sektöründeki pek çok sürüş destek asistanını ilk olarak sunan marka unvanına sahip olan INFINITI, çarpışma önleme sistemi, drive-by-wire direksiyon sistemi ve aktif şerit takibi gibi donanımları müşterilerinin kullanımına sunmuştu. QX50 Concept’te tanıtılan otonom sürüş destek programları yakın bir gelecekte tüm INFINITI modellerinde yer alacak.
FARADAY FUTURE
%100 elektrikli Faraday Future #FF, Tesla’nın şimdiye kadar karşısına çıkabilen ilk gerçek rakibi diyebiliriz. Uzun süredir üzerinde çalıştığı FF91 modelini ilk kez CES2017’de tanıttı.
0’dan 100’e hızlanması sadece 2,39 sn süren FF91, bu derece ile Tesla Model S 100D’yi bile geride bırakmayı başardı. Milenyum jenerasyonunu hedefleyen FF91’de 12 adet ultrasonik sensör, ön ve arkada 10 adet kamera, önde yüksek çözünürlüklü 3D Lidar, uzun ve kısa olmak üzere 13 adet radar bulunuyor. Sahip olduğu bu teknoloji ile otonom sürüşün tam anlamıyla önder temsilcisi olmaya aday bir otomobil oldu. Kablosuz şarj sistemine sahip FF91, yolda giderken bile şarj olarak, 1050bg elektrik motorunun durmasına izin vermeyecek.
FF91, CES2017’de dünya lansmanını gerçekleştirdikten sadece 36 saat içerisinde, tam 64,124 adetlik ön spariş almayı başardı. Bu adetlik ön talep dahi Tesla’nın gözünü korkutmaya yeterli olacaktır. FF91, otopark alanında boş park yerini kendi arayıp, parkediyor.
Video’ya göz atın >>>
NISSAN
Yeni teknolojilere ve özellikle otonom sürüş teknolojisine yatırım yapmaya devam eden Nissan, Las Vegas’ta gerçekleştirilen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2017’de markanın gelecek vizyonunu, yeni teknolojileri ve tüketici beklentilerini karşılayan teknolojiler geliştirmek üzere hayata geçireceği yeni işbirlikleri de açıkladı.
Nissan Başkan ve CEO’su Carlos Ghosn: “Nissan, otomobilleri güçlü ve sürülebilir kılan ve geniş kitlelerle bütünleştiren teknolojiler geliştirme konusunda köklü bir geçmişe sahip. Günümüz teknolojileri gelecekteki sıfır emisyonlu araçlara ve sıfır ölüm oranına sahip yollara ulaşma noktasında önemli bir yapı taşı oluşturuyor. Yenilikçi vizyonumuzla geleceğe umutla bakıyoruz” dedi. Ghosn şirketin yeni teknoloji ve işbirliklerini anlatarak sözlerini sürdürdü. #CES2017
Nissan’ın geleceğe ışık tutan teknolojileri ve işbirlikleri
Nissan CES 2017 kapsamında otonom sürüşe giden yolda önemli birer yapı taşı olan yenilikler ve işbirliklerini de açıkladı. Nissan tarafından NASA teknolojisiyle geliştirilen Sorunsuz Otonom Sürüş (Seamless Autonomous Mobility – SAM) çok daha kısa sürede çok daha fazla otonom sürüş özelliğine sahip aracın yollara çıkmasını sağlayacak olan önemli bir inovasyon olarak öne çıkıyor.
Nissan ve Japonya’nın önde gelen internet şirketi DeNa Japonya’da sürücüsüz otomobillere yönelik saha testlerine başlayacaklar. Hedef ise 2020 yılına kadar otonom sürüş özelliğine sahip araçların ticari kullanımına yönelik testlerin kapsamını genişletmek. Nissan ayrıca yakın gelecekte satışa sunacağı yeni Leaf modelini otonom sürüş teknolojisi ProPILOT ile donatacak. Renault-Nissan Ortaklığı gelişmiş bağlantılı araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve tesis edilmesi sürecini hızlandırmak üzere Microsoft ile işbirliği yapıyor. Örneğin Cortana teknolojisi sürüşü daha üretken ve eğlenceli kılma potansiyelini beraberinde getiriyor.
CHRYSLER PACIFICA HIBRID
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve Google’ın sürücüsüz araç projesi Waymo için geliştirilen 100 adet Chrysler Pacifica Hybrid otomobilin üretimi tamamlandı. 2017 yılı başında Waymo’nun test filosuna katılacak araçlar, özel bilgisayar ve üstün teknolojili yol sensörleriyle tamamen sürücüsüz sürüş için üretildi #CES2017
FCA ve Waymo, 6 kişilik bir minivan olma özelliği taşıyan Chrysler Pacifica Hybrid modelinin yenilenmiş ilk görüntülerini tüm dünya ile paylaştı. Fiat Chrysler Automobiles, dünyanın en önemli teknoloji fuarlarından biri olan ve Las Vegas’ta 5 Ocak tarihinden itibaren kapılarını açmış olan CES 2017’de, Chrysler Pacifica Hybrid modelini de sergilendi.
BOSCH
BOSCH CES 2017’de akıllı ev, akıllı şehir, ağa bağlı mobilite, Endüstri 4.0 ve sensör teknolojisindeki yenilikçi çözümlerini tanıttı. Bağlanabilirliğin nesneleri nasıl birer arkadaş, birer refakatçi veya asistana dönüştürdüğünü sergiledi.
Vivatar, yeni koruyucu meleğiniz.
Yeni #Vivatar uygulaması, örneğin gece geç saatte evlerine giderken veya engebeli bir arazide outdoor sporu yaparken, hareket halindeki insanların koruyucu meleği oluyor.
Bosch teknolojisi sayesinde park yeri aramak sorun değil!
#Bosch Mercedes-Benz iş birliğiyle Almanya’nın Stuttgart şehrinde topluluk tabanlı park etme konseptini şu anda test ediyor. ABD’de 2017 yılında pilot projeler planlanıyor.
Otomobil, 3. yaşam alanına dönüşüyor
Gelecekte otomobil sürmek nasıl gözükecek? Bosch bu alandaki vizyonunu, yeni bir konsept otomobil ile CES 2017’de sergiledi. Bağlanabilirlik, ev ve işin yanı sıra otomobili üçüncü yaşam alanına dönüştürüyor. Ayrıca otonom sürüş de kısa bir süre içerisinde sürücülere diğer işleri yapmak için daha fazla zaman tanıyacak.
CHRYSLER PORTAL
Chrysler Portal SUV ve minivan kırması gibi duran Portal’da üç sıralık oturma grubu var. Yolculuğun mümkün olduğunca bağlı hâle gelmesi adına Portal’da bir selfie kamerası bulunuyor.
Yolcular hakkındaki bilgileri alan otomobil, seyahat planlamasına yardımcı olabiliyor. Arka koltuklarda oturan yolcular ise önlerindeki ekranlar sayesinde yolculuklarına dair güncellemeler yapabiliyor. Otomobilde en arkada oturan kişi ve sürücü arasında iletişimin sağlanması için bir de diyafon sistemi bulunuyor. Chrysler Portal tam şarjla 400 kilometre menzile sahip.
OASIS
Las Vegas’ta dünya prömiyerini yapan geleceğin otomobilinde, Türkiye’ninde imzasıvar.
TÜBİTAK, elektrikli ve sürücüsüz Oasis’in geliştirilme aşamasında yer aldı. İsviçreli Rinspeed’in yeni konsept aracı Oasis, otomotiv dünyasında büyük ses getirecek. ZF, TRW, Siemens, Dekra, BlackBerry, Osram gibi alanında uzman birçok firmanın desteklediği Oasis’e TÜBİTAK katkı sağladı ve geleceğin otomobilinin geliştirme aşamasında yer aldı #CES2017
BMW
BMW tarafından geliştirilen HaloActive Touch sistemi, aracın iç mekanı için yeni bir kullanıcı arabirimi konsepti hazırlıyor.
Sistem parmak hareketleri ile kontrol edilebilen sanal bir kayan yüzey ekrana sahip.
MERCEDES-BENZ EQ
Geçtiğimiz Eylül ayında Paris Motor Show’da ilk kez gün yüzüne çıkan Mercedes-Benz EQ, konsept modeli ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.
Tam şarj ile 500km menzil sunan EQ, Tesla ayarında 24” ekrana sahip. Mercedes-Benz EQ ve yine diğer konsept elektrikli modeli hafif ticari arası ile Paris’ten sonra şimdi de Las Vegas CES2017’de.
LEXUS UX
Lexus UX Concept ilk kez 2016 Paris Motor Show’da gözler önüne çıktı. Yaşadığı çevre ile içiçe olan, yenilikçi, şehirli kullanıcılara hitap ediyor.
Yolcu kabini içinde yenilikçi üretim tekniklerini geleneksel el işçiliği ile birleştiren UX Concept, olağanüstü sürüş deneyimi yaşatmak için hayal gücünü zorlayan bir teknolojiye sahip. UX Concept #CES2017 ’deki yerini aldı.
HYUNDAI IONIQ
Hyundai, IONIQ markası altında hem hibrid hem de elektrikli modelini pazara sunmaya hazırlanıyor.
CES 2017’de yer alan olan Hyundai’nin otonom sürüş teknolojsine sahip modeli IONIQ, üst düzey güvenlik donanımlarına sahip. Radar ve kameralar ile sürücüyü görsel ve sesli olarak uyaran teknolojisi mevcut.
Hyundai tarafından geliştirilen sistemler ve fuarda sergilenen yenilikler #CES2017
Tam Otonom Sürüş: Hyundai’nin fuarda sergilediği modellerde yer alan bu sistem, trafik koşullarını, yol bilgilerini ve diğer araçlardan gelen verileri izleyerek en üst düzeyde sürüş güvenliğini sunuyor.
Akıllı Trafik Sistemi: Günümüzde büyük şehirlerin sorunu haline gelen trafik sıkışıklığını azaltmak ve olası gecikmeleri engelleyebilmek için Hyundai yeni bir navigasyon sistemi geliştirdi. Sistem trafik yoğunluğunu ağ üzerinden hesaplayarak rota oluşturulmasa dahi sürücüye akıcı ve alternatif yolları anında göstermeye başlıyor.
Akıllı Uzaktan Servis: Araçta herhangi bir arıza veya problem varsa sorunları uzaktan tespit etmek ve çözmek için bir bağlantı sistemi kullanılıyor. Bu sistem araç sahibine zaman tasarrufu da kazandırmış oluyor.
Mobilite Merkezi: Bu sistem ise ağa bağlı otomobilin kalbi durumunda. Araç sahipleri günlük yaşamlarında bu sistem sayesinde yardım ve bilgi elde edebilecek. Trafikte geçirdiği süre boyunca araç içerisinde maksimum keyif ve konfor sağlanması da hedefleniyor.
HONDA
Honda’dan CES 2017’de ‘Mobilite Ekosistemi İşbirliği’
Teknolojik alanda yatırım yapmaya devam eden Honda, tüketici elektroniği sektörünün kalbinin attığı dünyanın en önemli teknoloji fuarlarından CES 2017’de şehir içi mobilite, yapay zeka ve robot konseptlerini tanıttı.
Ziyaretçiler trafik sıkışıklığını azaltma yollarının yanı sıra, yeni araç içi bağlantı modları gibi insanların hayatlarını kolaylaştırma potansiyeli taşıyan teknolojileri keşfetme ve deneyimleme fırsatı bulacak. Honda’nın standında ayrıca sürücü ile etkileşimde yeni bir dönem başlatacak olan ve hisleri algılayabilen “emotion engine” adlı yapay zekaya sahip elektrikli araç konsepti NeuV da yer aldı. #CES2017
ayrıca;
ELI ZERO
TOYOTA CONCEPT-i