Anasayfa
Buradasınız: Home » Haberler » Almanya Pil Yatırımı Yapıyor, Biz Dizel Motor Yatırımı!

Almanya Pil Yatırımı Yapıyor, Biz Dizel Motor Yatırımı!

lithium ion3

* Anlaşılması zor gelebilir belki, yoksa yatırımlara mı karşı çıkıyorum?! Dizel motor karşıtı değilim, dizel teknolojisi en az 30 yıl daha ciddi paya sahip olacaktır. Sadece otomobilde değil, ticari ağır vasıta, traktör ve deniz taşımacılığında da… Ama dünya gerçekleri biraz farklı ve -hızlı! gelişiyor.

Bu yazıdan önce durum tespiti açısından, daha önce yazdığım konuya bir göz atmanızda fayda olabilir  > Elektrikli Ulaşımda Türkiye’yi Bekleyen Tehdit ve Fırsatlar

Avrupa düşük emisyonlu, çevreci yatırımlar yaparken ülkemize düşen rol Fosil Kaynaklara bağımlı bırakılmak mı?!
Küresel otomobil üreticisi Daimler, önceki gün 500 Milyon Euro’luk yatırım ile Almanya’nın en büyük Pil-Batarya Fabrikasının temellerini attı. İnşaatın tanıtımına Daimler CEO’su Dieter Zetsche’nin yanında, Almanya Başbakanı Angela Merkel’de katılmıştı.

Daimler-batarya

Berlin’in 100km güneyindeki Kamenz’de yapılacak olan fabrikadan, MercedesBenz ve Maybach markaları için lithium-ion batarya üretimi gerçekleştirilecek. Ayrıca fabrikada enerji depolama ürünleri de üretilecek. Ev tipi enerji depolama ürünleri, Daimler’in daha önce Vivint Solar ile yaptığı ortaklığın sonucu konutlara yönelik olacak ve çatı üstü solar sistemlerde de kullanılacak.

Daimler’in pil üretim fabrikası kurma telaşı aslında, Avrupa’nın giderek sıfır emisyon hedeflerine hızla yaklaşıyor olmasından kaynaklanıyor. CEO Zetsche bu konunun farkında olduklarını ve otomotiv sektörünün büyük bir dönüşümden geçtiğini, Daimler olarak bu değişimin arkasındaki itici güç olacaklarını belirtiyor.

Daimler CEO’su Zetsche daha önce de;

2022 yılı itibariyle Daimler filosunda 10 yeni elektrikli model yer alacak. EQ markası altında üretim yelpazemizi hibridleştirerek, elektrikli hareketlilik için bütüncül bir ekosistemi oluşturma peşindeyiz,  demişti.

Peki küresel Batarya üretiminde, diğer oyuncular ne yapıyor?

Hali hazırda Çin’de şu anda 8 batarya fabrikasının çalışmaları devam ediyor. Çin’li ve Asya kökenli firmalar sadece kendi ülkelerinde değil, özellikle Avrupa’da da yatırım yapıyorlar. Polonya’da pil fabrikası kuran LG Chem’den, Londra’daki ikonik ‘Black Cab‘ taksileri elektrikliye çevirecek Geely‘e kadar tüm Avrupa’da Asya kökenli firmalar koşturuyor.

LG Chem firmasının Polonya'daki temel atma töreni.

LG Chem firmasının Polonya’daki temel atma töreni.

Daimler gibi Avrupalı firmalar her ne kadar LG Chem, Panasonic, Samsun SDI gibi Asyalı üreticilerin Avrupaya yayılmasından hoşnut olmasalar da, hükümetler katında bu ilginin karşılığı fazlasıyla veriliyor. Burada önemli olan dünya pil üretim kapasitesinin 2021 yılına gelindiğinde 2 katına çıkacak olması.
* Bugün 103GW/s olan kapasite 4 yıl sonra 278GW/s’e çıkacak *Bloomberg

Battery-Production-chart

Üretim kapasitesinin artması aslında pil maliyetlerinde de yaklaşık %40’lık bir düşüşe neden olacak. Bu gerçek, enerji depolama çözümlerinin ve elektrikli otomobil satış rakamlarının çok daha ekonomik rakamlara ulaşmasını sağlayacak.

Son 10 yıldır hızla düşmeye başlayan kW/s bazında batarya maliyetleri, 800$ gibi rakamlardan 300$ mertebesini gördü. Bu hızlı düşüş 2025 yılına geldiğimizde kW/s’i 150$’a kadar gerileyecek. Benzer maliyet düşüşü Solar panellerde de görünmeye başlamıştı.

Şurası bir gerçek ki, elektrik üretiminin en ucuz yöntemi ne kömür, ne doğalgaz ne de nükleer olacak. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Solar Paneller enerji sektörünü ve fosil yatırımları hızlı bir şekilde dönüştürecek.

dünya pil yatırımları

Küresel markaların Avrupa yatırımları düşük emisyonlu üretim biçimleri olurken, ülkemize kayan yatırımların fosil kaynakları teşvik edici çözümler olmasını kabullenmek mümkün değil. İşte bu sebeplerden dolayı, Avrupa, Çin ve ABD hızla lithium-ion bazlı batarya üretimi ve solar panel yatırımı yaparken, ülkemizin dizel motor yatırımları ve teşviklerine akıl erdirmek mümkün olmuyor.

Bu yüzden;

Devlet politikamız; Elektrik üretmek ve bunu depolamak olmalıdır!
Bu konudaki farkındalığımız, şarjı biten akıllı telefonlarımızı şarj etme telaşında yaşadığımız endişe dolu saatler ile doğru orantılı olmamalıdır.

kaynak: witricity

görsel: witricity

Berkan Bayram

 

diğer yazıları
>  Elektrikli Ulaşımda Türkiye’yi Bekleyen Tehdit ve Fırsatlar

Bataryasız Yolculuk = Kablosuz Şarj

Elektrikli Otomobillerin Geleceği

> Enerjiyi Depolayan Geleceğe Hükmeder * 2

Yazar Hakkında

Number of Entries : 3013

Yorum Yapın

You must be logged in to post a comment.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği www.Tehad.org ©2015

Scroll to top