ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ YÖNTEM VE İSTASYON TİPLERİ
Elektrikli Otomobil Şarj Yöntemleri Nelerdir?
Elektrikli otomobilleri günümüz teknolojisinde 2 türlü şarj işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Alternatif akım yöntemini kullanan AC tipi şarj üniteleri ve doğru akımı kullanan DC tipi şarj üniteleri ile. Günümüz seri üretim elektrikli otomobil modellerinin tümü, Tesla dışında, AC ve DC şarj istasyonundan bataryalarını şarj edebilmektedirler. Tesla ise, kurulumunu da kendisinin gerçekleştirdiği Supercharger şarj istasyonları ile DC olarak şarj işlemini gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca Tesla’lar ara bağlantı aparatı ile ve son dönemde Avrupa tipi üretim Tesla modelleri de CCS Combo istasyonları kullanabilmektedir.
MOD 1: Standart prizden herhangi bir iletişim veya güvenlik bağlantısı (RCD) olmaksızın şarj ( 16A- kadar)
MOD 2: Standart prizden kablo üzerinde yer alan sınırlı iletişim veya güvenlik bağlantısı ile şarj ( 32A- kadar)
MOD 3: Özel belirlenmiş soket üzerinden tam iletişim ve güvenlik bağlantısı ile şarj ( 3 Faz 32A- kadar)
MOD 4: DC Hızlı Şarj OFF-Board Şarj istasyonu vasıtasıyla şarj.
STANDARTLAR
AC – On-Board
1 – AVRUPA için ; IEC 62196-2
2 – ABD için ; SAE J1772
DC – Off-Board
1 – Uzakdoğu ve Japonya için CHAdeMO
2 – AVRUPA için CCS Combo, IEC 62196-2
>>> IEC 62196-2
* 230V(1faz) – 400V(3faz)
* 16A/32A/64A
* 3,7kW – 43kW
* Şarj akımını sınırlama yeteneği
* TİP 1 (SAE J1772), TİP 2 (MENNEKES), TİP 3 (SCAME)
>>> SAE J1772 (ABD)
* 120V(1faz) – 240V(2faz)
* 16A/32A
* Şarj akımını sınırlama yeteneği
Yaygın kullanılan şarj Yöntemlerinden biri olan MOD 4 – DC Hızlı Şarj İstasyonu 3 tip olarak hizmet verir. CHaDeMo – CCS COMBO ve Supercharger (Tesla)
>>> CHAdeMO


* 250V DC
* 200A’e kadar
* Şarj akımını sınırlama yeteneği
>>> IEC 62196-3 – CCS COMBO
* 400V DC
* 125A
* 50kW
* Şarj akımını sınırlama yeteneği
* TİP 4
CCS COMBO
DC şarj istasyonu, 22kW seviyesinden 125kW seviyesine kadar şarj gücüne sahip olup, aracın kapasitesine göre değişim gösteren sürelerde şarj edebilmektedir. İstasyon, CCS / Chademo standartlarında 1 adet Fiş ve Mod-3, Tip-2 şarj prizine sahiptir. Opsiyonel olarak aynı anda aracın AC yada DC şarj edebilmesi için fiş /priz içermektedir.
Opsiyonel olarak prizin bulunduğu bölme, ikinci şahısların müdahale edememesi için kapak ile gizlenebilmektedir. Manyetik kilit mekanizmasına sahip kapak, kullanıcının kartını okutması ile açılır ve aracın istasyona bağlanması beklenir. Bu işlem tamamlandıktan sonra kapak kullanıcı tarafından kapatılır ve sistem tarafından kilitlenir. Bu şekilde başlayan şarjın ikinci şahıslarca durdurulmasına yönelik girişimleri engellenir. Kapağın açık ya da kapalı olduğu sensörlü bir mekanizma ile kontrol edilir.
Aracın kendisinden veya ara kablo ile gelecek olan fiş istasyon üzerindeki prize takılarak şarj işlemi gerçekleştirilmektedir. Şarj fişi, içerisinde araç ile istasyon arasındaki iletişimin kurulması için özel bir yapıya sahiptir. Bu iletişim, şarj fişinin doğru takılıp takılmadığı ve aracın şarj akımı bilgilerini içerir.
CHaDeMo
Japonya’nın benimsemiş olduğu şarj istasyonu standartıdır.
kaynak: Berkan Bayram, EŞARJ, GERSAN
[divide style=”2″]
diğer haberler >>>