GenelHaberlerManşet

MercedesBenz Türk otobüs fabrikasına büyük görev

Elektrikli otobüs modeli eCitaro’nun araştırma geliştirme çalışmaları, Mercedes Benz Türk Hoşdere fabrikasında yapıldı. Mercedes-Benz Türk Hoşdere AR-GE Merkezi’nin Daimler otobüsleri global sorumlulukları kapsamında; eCitaro’nun karoseri, dış kaplamaları, iç donanımı, belirli elektrik kapsamları ve diyagnoz sistemleri Hoşdere AR-GE Merkezi’nde geliştirildi. eCitaro gibi yeni Körüklü eCitaro’nun da yol testleri, ekipman dayanıklılık testleri, donanım ve altyapı çalışmaları Hoşdere AR-GE Merkezi’nde yapıldı.

Milyonlarca km test yapıldı
Türkiye’deki Otobüs AR-GE Merkezi’nde bulunan ve bir aracın 1.000.000 km yol koşullarına denk gelen şartları sağlayan Hidropuls simülasyon ünitesinde dayanım testleri gerçekleştirilen eCitaro; ayrıca yol testleri kapsamında normal yol, farklı iklim ve müşteri kullanım koşullarında araçların tüm sistem ve ekipmanlarının fonksiyon ve uzun vade dayanıklıklarının denendiği uzun süreli testlerden de geçirilmesinin ardından yollara çıktı. Bu kapsamda eCitaro’nun ilk prototip aracı; 2 yıl süreyle, yaklaşık 140.000 km – 10.000 saat boyunca; İstanbul, Erzurum ve İzmir gibi Türkiye’nin ekstrem iklim şartları ve farklı sürüş senaryolarında karşılaşılabilecek tüm koşullarda test edildi. Türkiye’nin global sorumluluğu kapsamında zorlu testlerden geçirilen tamamen elektrikli eCitaro araçları Mannheim’da üretilerek Avrupa’nın çeşitli şehirlerine teslim ediliyor.

Yeni patentler alındı
Otobüs alanında Daimler’in global ağında sorumlulukları bulunan Hoşdere Otobüs AR-GE Merkezi, yeni tasarımları ve mühendislik çözümleriyle yeni patentleri bünyesine katmaya devam ediyor. eCitaro için Türkiye’de geliştirilen “Yeni Tavan Konsepti” bunlardan sadece bir tanesi. Mercedes-Benz Türk AR-GE Bölümü tarafından yürütülen proje kapsamında, eCitaro’nun tavan tasarımı tamamıyla yeniden yapıldı. Şoför kompartımanının arkasından başlayarak, arka cama kadar uzanan bölümde; tavan kapakları, tavan orta plakaları; kapı, arka cam üstü, (körüklü araçlarda) körük bölgesi kaplamaları, kablo/boru kanalları, iç aydınlatmalar, basamak aydınlatmaları ve hava kanalları Mercedes-Benz Türk AR-GE İç Donanım Ekibi tarafından sıfırdan tasarlandı. eCitaro’da tavan acil çıkış kapağı bulunmamasına karşın “Yeni Tavan Konsepti” sayesinde, tavanın orta bölgesinde eskiye nazaran daha geniş bir alan sunuluyor. Bu şekilde hem iç tasarımda daha ferah bir görünüm, hem de yeni “enine aydınlatma konsepti” ile daha fazla aydınlatma yüzeyi sağlanıyor.

Patentli bir AR-GE başarısı: Tekstil Hava Kanalı
Mercedes-Benz Türk AR-GE ekibinin patentli ürünü olan Tekstil Hava Kanalı, eCitaro modellerinde de kullanılıyor. Klima, şehir içi araçlarda yolcu konforunun çok önemli bir faktörü olmasının yanında, teknik olarak da güç tüketimi, soğutma/ısıtma süresi, verimlilik gibi açılardan zorlayıcı olabiliyor. Elektrikli araçlarda bunlara ek olarak, enerji verimliliği ve gürültüsüz çalışma bakımından da ilave iyileştirmelere ihtiyaç duyuluyor. eCitaro’da tercih edilen CO2 soğutucu akışkanlı klima, ısı pompasının verimliği ile düşük ve yüksek sıcaklıklarda efektif ısıtma/soğutma sağlayabiliyor. eCitaro’nun gereksinimlerine uygun olarak Mercedes-Benz Türk AR-GE ekibi, kendi patentli ürünü olan Tekstil Hava Kanalı’nı yeniden geliştirdi. Öncelikle titiz bir çalışma ile, farklı klima seçenekleri için ortak kullanılabilecek optimum iç hacim belirlendi. Klima ve hava kanalı arasındaki mekanik bağlantıda uygun geometri/yüzey tayini ile kanal girişinde hava karışımı ve kayıpların minimize edilmesi simülasyonlarla sağlandı. Bu doğrultuda İstanbul Teknik Üniversitesi ve Stuttgart Üniversitesi ile hava akış analizleri için ortak çalışmalar yürütüldü. Tekstil Hava Kanalı, ısıtma ve soğutma fonksiyonlarında araç içinde homojen hava dağılımını sağlamanın yanında, elektrikli aracın sessiz yapısına da uygun olarak, yüksek devirlerde bile öngörülen dB seviyelerini yakalayabiliyor. Halefi olan eski hava kanalına oranla yaklaşık 100 kg ağırlık avantajı sağlayan Tekstil Hava Kanalı, eCitaro için yolcu sayısı ve menzil açısından da önemli bir avantaj sağlıyor. Otobüslerde hem hafiflik hem pratiklik hem de ağırlık merkezinin yere yakınlaştırılmasını sağlayan Tekstil Hava Kanalı ayrıca modüler yapısıyla üretim veya yedek parça stoklama konuları haricinde lojistik açısından da verimlilik sağlıyor.

Avrupa’da teslimatlara yenileri ekleniyor
Mercedes-Benz eCitaro’nun ilk teslimatı 18 Kasım 2019 tarihinde 56 adet olarak Almanya’nın Wiesbaden kentine yapıldı ve bu Almanya’da tek seferde verilen en yüksek adetli elektrikli otobüs siparişi olarak tarihe geçti. O tarihten bu yana; Hamburg, Berlin, Mannheim ve Heidelberg gibi kentlerin de yollarında eCitaro kullanılıyor. Mayıs 2020’den itibaren seri üretim programına alınan Körüklü eCitaro ile beraber yeni siparişler alınmaya devam ediyor.


Mercedes-Benz Türk hakkında detaylı bilgiler:

Otobüs ve kamyon alanında 230 adedi aşkın patent başvurusu!
Globalde pek çok yenilik ve ilke imza atan Mercedes-Benz Türk AR-GE ekiplerinin Türk ve Alman Patent & Marka kurumlarına ulusal ve uluslararası ölçekte otobüs alanında 131 adet, kamyon alanında ise 102 adet patent başvurusu bulunuyor. Başvuruları kabul edilen pek çok yenilik Türkiye’de geliştiriliyor ve küresel ölçekte uygulanıyor.

Mercedes-Benz Türk, AR-GE alanında da pek çok ilke imza atarak tüm dünyaya Türk mühendisliği ihraç ediyor
Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE Ekibi, Daimler otobüsleri için küresel olarak ilk defa yeni şehir içi araçlar için bir tavan konsepti ve tekstil hava kanalı geliştirdi. Bu sayede hem hafiflik ve pratiklik hem de ağırlık merkezinin yere yakınlaştırılması sağlandı. Daha modüler olan bu tekstil hava kanalları sayesinde lojistik açıdan da verimlilik elde edildi. Otobüs AR-GE ekibi, CNG’li otobüsler için bu AR-GE faaliyetini bir adım daha ileriye taşıyarak tekstil kaplı tavana sahip modeller geliştirmeye başladı. Yaklaşık %40 hafiflik sağlayan bu AR-GE çalışması sonrasında aracın işletme maliyetleri de düşürüldü. Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibinin geliştirdiği bir diğer ilk olan Remote Bus Application sayesinde ise ilk kez otobüs fonksiyonlarının uzaktan kontrol ve kumanda edilebilmesi sağlandı. Remote Bus App 1.0 kapsamında; şoföre kilometre, sıcaklık, yakıt ve AdBlue seviyesi, teker basıncı, kapı ve bagaj kapaklarının açık/kapalı durumu gibi birçok konuda bilgi veriliyor ve bu veriler anlık olarak sürekli güncelleniyor. Bu uygulama sayesinde lastik basıncı, lastik sıcaklığı ve lastik sensörünün pil durumu, otobüsteki her lastik için ayrıntılı olarak gösteriliyor ve bunlara ek olarak sürücüyü olası bir durumdan haberdar etmek için uygulamada kapıların, kapakların ve bagaj bölümlerinin durumu ve kilitleme durumları izlenebiliyor.
Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi ve Mekatronik ekibi, Mercedes-Benz’in IAA Hannover Ticari Araç Fuarı’nda sergilediği dokunmatik ekranlı multimedya sistemini geliştirerek dünya çapında bir ilke imza atılmasını sağladı.
Mercedes-Benz Türk, kamyonlar için Apple CarPlay sertifikalı ve dokunmatik ekranlı bilgi-eğlence sistemini geliştirdi ve bu sistem için Apple’dan CarPlay sertifikası alındı. Kamyon ürünü için tüm dünyada Apple’dan bu sertifikayı alan ilk şirket Mercedes-Benz Türk ve Daimler AG oldu. Ürünün geliştirilmesi süresince tüm dünyada kamyonlarda hoparlör, radyo ve navigasyon sistemleri sorumlusu olan ekip; Japonya, ABD, Almanya, Brezilya, Malezya ve Hindistan ile bilgi transferi amacıyla sürekli iletişim kurdu.
Mercedes-Benz Türk AR-GE ekipleri otobüs ve kamyon projeleri ile global başvurular gerçekleştiriyor
Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibi tarafından, Avrupa Birliği’ne ait “Horizon 2020” programı kapsamında “Nanomalzemeler” kategorisinde “çok katmanlı otobüs kokpit parçasının katmanlarının ayrıştırılması ve geri dönüşümünün sağlanması”na dair hazırlanan projenin onayı 2019 yılında alındı. Projenin amacı, yeni nesil öncü akıllı polimer malzeme sistemleri geliştirerek kaplama uygulanmış tekstil ve plastik parçaların birden fazla kez kullanımı ve geri dönüşümden kaynaklı maliyetleri düşürmek. Konuya ilişkin çalışmalar Hoşdere AR-GE Merkezi Otobüs Geliştirme Birimi ile Kamyon Geliştirme ortaklığında yürütülürken; projenin 2023 yılında sonuçlanması planlanıyor. Yine Avrupa Birliği’ne ait “Horizon 2020” programı kapsamında Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi tarafından; “Geleceğin Fabrikaları” kategorisinde “kamyon sürücü kabini arka süspansiyon yatağı taşıyıcı sisteminin hibrit malzemeler ile geliştirilmesi”ne dair hazırlanan projenin onayı alındı. Neticesinde kompozit-hibrit malzemeler kullanılarak maliyet, ağırlık ve emisyon değerlerinin azaltılması hedeflenen projenin bir diğer amacı ise termoplastik kompozitlerin metaller ile optimize şekilde bağlanması yönünde. Konuya ilişkin çalışmalar Hoşdere AR-GE Merkezi Kamyon Geliştirme Birimi ile Aksaray AR-GE Merkezi’nin iş ortaklığında yürütülürken; projenin 2021 yılında sonuçlanması planlanıyor.

Mercedes-Benz Türk kullandığı teknolojiler:
• “Dijital İkiz” Sayesinde 10 Yılda Değil; 1 Haftada!
Hoşdere ve Aksaray AR-GE Merkezlerinde testleri gerçekleştirilen her otobüs ve kamyonun sanal ortamda birer “Dijital İkiz”i (Digital Twin) bulunuyor. Bu sayede ancak 10 yıllık yoğun kullanım sonucu gözlemlenebilecek etkiler yalnızca 1 haftalık bir süre içinde simüle edilerek konsept ve tasarım doğrulaması prototip sürecinden önce yapılabiliyor.
• Sanal Gerçeklik Teknolojisi
Hoşdere ve Aksaray AR-GE Merkezlerinde Sanal Gerçeklik Teknolojisi kullanılarak, parça ve kapsamların prototip üretiminde numune parça veya kapsam üretilmeden ögenin sanal 3D görseli üzerinden sistem içerisinde entegrasyonu sağlanarak çalışma yapılıyor. Parça ve kapsamların doğrulamaları için yapılan bu çalışmada yeni uygulanan yöntem ile hem zamandan hem de parça üretim ve montaj maliyetlerinden tasarruf sağlanıyor. Bu işlemleri yaparken tüm dünyada otobüs & kamyon numunelendirme yapan ekiplerle online ve eş zamanlı çalışılabiliyor. Çalışanlar kendilerini anında, hiçbir maliyet oluşmaksızın, seçimi önceden yapılan bir ortamda ve önceden hazırlanmış araçların yanında bulabiliyor. Sanal Gerçeklik Teknolojisi’nin kullanım alanı sadece parçaların birbiri arasındaki uyumunu görmekle sınırlı değil. Aynı zamanda imalat sürecinde kullanılan alet ve montaj tertibatlarının uygunluğu ve montaj çalışanı açısından ergonomisi de incelenebiliyor. Bu sayede üretimin her aşamasında verimlilik ve insan sağlığı için yüksek standartlar yakalanıyor. • “Büyük Veri”nin “Kullanılabilir Veri”ye Dönüşümü ve Onayı
Yol testleri gerçekleştirilirken kesintisiz olarak online olan ve Hoşdere AR-GE Merkezi’yle birlikte Aksaray AR-GE Merkezi’ne veri aktarımında bulunan Mercedes-Benz otobüs ve kamyonların her birinin üzerinde 750 ile 1.500 adet arasında farklı sensör bulunuyor. Bu sensörler aracılığıyla otobüslerden yılda yaklaşık 10 TB veri toplanırken; kamyonlardan ise günlük 10 gigabyte sıkıştırılmış veri toplanıyor. Toplanan bu verinin sonucunda “Büyük Veri” (Big Data) meydana geliyor. Her iki Merkez’de çalışan Türk mühendisler tarafından “Büyük Veri” analiz edilerek “Kullanılabilir Veri” haline getiriliyor. Analiz edilen veriler doğrultusunda Türk mühendisler tarafından onaylanan Mercedes-Benz ve Setra marka otobüsler ile Mercedes-Benz marka kamyonlar tüm dünyada kullanılıyor.
Otobüs yol testleri ekibi, farklı test kurguları uygulayarak gerçekleştirdiği milyonlarca kilometre test sürüşüyle, Daimler’in global AR-GE ağında önemli bir konumda!
Mercedes Benz Türk Otobüs AR-GE ekibi, dünya çapında Daimler bünyesinde üretilen otobüsler için uzun yol testlerinden sorumlu. Otobüs AR-GE yol testleri ekibi, Almanya ve diğer ülkelerdeki Daimler AR-GE ekipleriyle iş birliği içinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Genel anlamıyla yol testleri; yeni üretilen bir aracın seri üretimden önce gerçek yol, iklim ve kullanım koşullarında, aracın tüm sistem ve komponentlerinin fonksiyon ve dayanım açısından uzun süreli test edilmesini ifade ediyor. Bu kapsamda Norveç’ten İspanya’ya, Rusya’dan Arap yarımadasına, Güney Amerika’dan Orta Asya ülkelerini kapsayacak tüm iklim ve kullanım koşulları bu ekip tarafından test ediliyor. Test araçları Türkiye’nin dört bir köşesinde her türlü hava ve yol şartlarında 7 gün 24 saat, toplamda bir yıldan fazla teste tabi tutuluyor. Testler sırasında her bir araçtan, üzerindeki sayısız sensör vasıtası ile özel ölçüm sistemleri kullanılarak gerçek zamanlı veri alınıyor ve değerlendiriliyor. Türkiye’deki otobüs üretim AR-GE’si anlamında en gelişmiş test kabul edilen Hidropuls testi, yalnızca Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. Farklı tip yol güzergâhlarının parametleri girilen ve yaklaşık 2 hafta süren bu testte otobüsü 1 milyon km’ye denk gelecek şekilde deneme imkânı yakalanıyor. Sadece 2019 yılında, yeni geliştirilen ürünlerde 2200 saati aşkın yani 11.000.000 km yol testine denk gelen Hidropuls testi gerçekleştirildi.

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası hakkında:
• Türkiye’de üretilen her 2 otobüsten biri Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretiliyor.
• 53 yıldır Türk işçisinin emeğiyle, Mercedes-Benz markasının kalitesiyle üretilen Mercedes-Benz ve Setra markalı otobüsler 70’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. 1995’te faaliyetlerine başlayan Hoşdere Otobüs Fabrikası aynı zamanda Daimler’in otobüs alanındaki AR-GE çalışmalarıyla da özel bir statüye sahip.
• Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası Eylül 2020’de 95.000’inci otobüsü banttan indirdi.
• 3.500’ün üzerinde çalışanın istihdam edildiği Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda, Travego, Tourismo, Conecto, Intouro ve Setra marka araçlar üretiliyor.
• Fabrikaya yapılan yatırımlar aralıksız sürdürülüyor. Son olarak 1 milyon Avro’luk yatırımla Türkiye’de bir ilki hayata geçiren Mercedes-Benz Türk, çok katlı merkezi akü şarj alanı ile şarj kapasitesi ve değişim süreleri bakımından yüzde 100’e varan verimlilik elde etti. Geliştirilen bu yeni proje sayesinde fabrikanın akü şarj süreçlerinden kaynaklı karbon ayak izi yüzde 25’e varan oranda azaldı.
• Daimler’in “Global IT Çözümleri Merkezi” ve Daimler’in “Global Geliştirme” ağında çok özel konumu olan Mercedes-Benz Türk AR&GE Merkezi, Hoşdere Otobüs Fabrikası içinde yer alıyor. Daimler’in IT ağında SAP lojistik sistemleri geliştiren Hoşdere Otobüs Fabrikası içerisinde bulunan Küresel IT Çözümleri Merkezi, SAP sistemlerinin Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgelerinde uygulayıcısı rolünü de üstleniyor.

Üretim – ihracat ve Satış:
Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası, 2019 yılında toplamda 4.134 adet otobüs üretirken, üretime başladığı 1968 yılından bu yana ise 95.000’i aşkın otobüs üretti. Şirket, başta Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere üretimin yaklaşık % 96’sını ihraç ederek 2019 yılında 3.985 adetlik otobüs ihracatı gerçekleştirdi. Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası Ocak-Ağustos 2020 döneminde ise 2.393 adet otobüs üretirken, aynı dönemde toplam 274 adet otobüs satışı ile şehirler arası otobüs pazarındaki lider konumunu sürdürdü.

Fabrikada yer alan teknolojiler:
Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası Türk otomotiv sanayiinin gelişmesine öncülük etti ve birçok ilke imza attı:
• Otobüs üretiminde Türkiye’de İLK katoferez daldırma tesisi,
• Üretimde İLK hava yastığı uygulaması,
• Otomotiv tesisinde İLK kalite belgesi: 1995 yılında ISO 9001 kalite belgelerini alarak Türk Otomotiv ana sanayiinde bu belgeleri alan İLK üretim tesisi oldu.



Bir yanıt yazın