Elektrikli Araçlarda Etki Alanı Kontrolü ve Mimarisi
Mercedes-Benz kısa süre önce yeni elektrikli modeli CLA’yı tanıtarak, ilk yazılım tanımlı aracını (SDV) işaret etti. Bu, elektrikli araçların kullanım ömrü boyunca özellikleri ve işlevleri için güncellemeleri, bulut destekli kablosuz (OTA) olarak alabileceği anlamına geliyor. SDV’de HW, SW’den ayrılmalı ve gerektiğinde güncelleme ve yükseltmelere izin vermelidir. SDV kurulumları, güncellemeleri, yazılım ve ürün yazılımı yamaları ve tanılamalar artık uzaktan gerçekleştirilebilir, bu da müşterilerin yazılımla ilgili geri çağırmalar ve güncellemeler için bayiye gitmesi gerekmediği anlamına gelir. Bu, hem şirket hem de müşterileri için zamandan ve paradan tasarruf sağlar.

Mercedes Benz CLA, tipik etki alanı kontrol elektronik ve elektrik (E/E) mimarisine sahiptir. Buna Mercedes Benz’nin önemli bir hamlesi diyebiliriz. Mercedes Benz, dağıtık mimariden etki alanı merkezli mimariye geçti. Etki alanı kontrolü (E/E) mimarisi, farklı elektrikli ve elektronik işlevleri “etki alanları” veya işlevsel modüller halinde düzenler. Her alan; fren sistemi, koltuk ayarı, havalandırma veya direksiyon sistemi gibi aracın belirli bir alanını ele alır. Her etki alanının kendi denetleyicileri ve iletişim ağları olabilir. Ama bu mimari zamanın gerisinde kaldı diyebiliriz ve Mercedes Benz’nin en iyi oyuncularla rekabet edebilmek için hızla yeni bir E / E bölgesi mimarisi geliştirmeye başlaması gerekiyor.
Bölge (E/E) mimarisi, ECU’ları, ön gösterge paneli, yolcular için alan ve ön ve arka uçlar gibi tipik olarak aracın farklı fiziksel bölgeleriyle uyumlu olan, “bölgeler” halinde araç içindeki fiziksel yerleşimlerine göre düzenlemenin yeni bir yolunu sunar. Bölge mimarisinde ECU’lar, sensörler ve aktüatörler işlevlerinden ziyade fiziksel (coğrafi) konumlarına (sol, sağ, arka vb.) göre düzenlenir. Bu; fren sistemi, hoparlörler ve koltuk ayarları gibi bileşenlerin aynı alanda bulunduğu anlamına gelir ve alan mimarisi açısından mantıksız görünebilir, ama mantıklıdır da.
Peki E / E bölgesi mimarisi neden faydalı olarak görülüyor?
Bunu örnek olarak Tesla Y ile gösterebiliriz. Tesla’nın E/E mimarisi yarı merkezi olarak sınıflandırılır, yani bölge mimarisinin bazı bileşenlerini, özellikle 2 bölge denetleyicilerini içeren bir melezdir;
* Eski Model S ve Model X için kablo demeti 3 kilometreye kadar ölçüm yapar.
* Buna karşılık Model 3’te 1,5 kilometrede daha kısa bir koşum takımına sahiptir.
* Model Y’de bu mesafe daha da düşürülerek yaklaşık 1 kilometreye kadar inmiştir.
Acaba Tesla gün sonunda bu kablo ağını sadece 100 metreye indirmeyi mi hedefliyor?
Modern otomobillerdeki kablo demeti 20-30 kg ağırlığındadır, ancak Tesla bunu 1 kg’ın altına indirmeyi hedefliyor. Bölge mimarisinin faydalarını oldukça nettir. Bölgesel (E/E) mimarisi, tasarımı önemli ölçüde basitleştirir, maliyetleri düşürür ve ölçeklenebilir yeniliklere olanak tanır.