Anasayfa
Buradasınız: Home » Makaleler » Makale / Sürdürülebilir Mobilite ve Elektrikli Araç gelişiminde tüketici finansmanı.

Makale / Sürdürülebilir Mobilite ve Elektrikli Araç gelişiminde tüketici finansmanı.

” Bu dönemde özellikle otomotivde arz sıkıntısı kaynaklı beklenen artışlar tüketici finansmanı ihtiyacını hızlandırdı. Pandemide en önemli konu haline gelen mobilite ve ulaşım desteği ile otomotiv sektörü hem bireysel, hem de tüzel lojistik ve filo kaynaklı büyümelerinin arttığı bir dönemde, elektrikli araçlara olan yoğun bir ilgi ile hızla büyüyerek ilerliyor. “

Koray Öztopçu YAZISI / Garanti BBVA Tüketici Finansmanı Direktörü

Otomotiv sektörümüz akıllı mobilite alternatifleri ve bağlantılı araç özellikleri ile elektrikli araçlarla yeni ürünleri sunan yeni pazar oyuncuları, farklı bir rekabet içerisinde yer alıyor. Yeni bakış açıları elbette ki düşük karbon ayak izi, enerji verimliliği ve yeşil ulaşım temaları ile oluşmaktadır.

TÜKETİCİLER SON DÖNEMDE ARAÇ ALIMINDA FARKLI BEKLENTİLERDE
Otomotiv sektöründe giderek artan inovatif akıllı mobilite alternatifleri ve bağlantılı araç özellikleri sunan yeni pazar oyuncuları, üretici firmaları hızla gelişen rekabet ortamına ayak uydurmaya zorluyor. Paralelinde de şu an başlayan tüketicilerin sürdürülebilirlik ve mobilite ihtiyaçları, otomotiv sektöründe en çok konuşulacak konular arasında yer almaya başladı. Bir sonraki adımda otonom araçlar konusu çok hızlı gelecek.

Tüketici pandemi ile bizim otomotiv ve finans ekosistemi olarak adlandırdığımız ayrılmaz yapıdan daha uçtan uca finansman, dijital krediler, hızlı finansal çözümleri, partnerlerle yapılan işbirliklerini ve bununla birlikte daha cazip imkanları bu ekosistemden beklemeye başladı. Yeni gelecek çok farklı şekillenmeye devam ederken çevreci bakış açısının hem bütçesel hem de daha yaşanabilir bir dünyaya verilen önem beklentilerinin daha da öne çıktığını görüyoruz. Tüketiciler, çevreci taşıt kredileri ile daha uygun faizi bu ekosistemden beklerken, çevreci hibrit ve elektrikli otomobillerin yakıt avantajları ile toplam maliyetlerini doğal olarak düşürmeyi hedefliyor.

Tüketicilerinin beklentilerine paralel, Garanti BBVA olarak sürdürülebilirlik temel stratejilerimizden biri ve yenilikçi çözümlerimizle daha çevreci bir gelecek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tüketiciler ve şirketlerin taşıt satın alırken veya kiralarken tercihlerini çevreci modellerden yana kullanabilmesi için müşterilerimiz için çevreci taşıt kredisi ürünümüzü daha uygun faizlerle sunuyoruz.

YENİ DÜNYA’DA ÇEVRECİ OTOMOBİLLERE TÜKETİCİ TALEBİ ÇOK HIZLI ARTIYOR
Otomotiv sektörü çevresel risklere karşı, yakıt verimliliği ve çevreci özellikleriyle öne çıkan hibrit ve elektrikli modellerin üretimine artık daha fazla odaklanıyor. Büyük otomotiv üreticileri, 2030 yılından itibaren ise Avrupa’da satılacak tüm binek araçlarının tamamen elektrikli olacağını, trafiğe kaydı yapılacak araçların yüzde 80’inin elektrikli araçlardan oluşacağını ve ticari araç satışlarının üçte ikisinin de tamamen elektrikli veya şarjlı hibrit araçlardan oluşacağını açıkladılar.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN DÜNYA’DA VE ÜLKEMİZDE GENEL KONUMU GÜÇLENİYOR
Dünyada elektrikli araçların pazar payı 10 yılda 41 kat artarak yüzde 8,3’e ulaştı. Geçen yıl, elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 108 artışla 6,75 milyona ulaştı. Avrupa’da elektrikli otomobil satışları artarken, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, elektrikli otomobil satışları yüzde 53,4 artarak 224 bin 145 adede hibrit satışları yüzde 5,3 yükselerek 563 bin 30 adete ulaştı.Böylece söz konusu dönemde, Avrupa’da elektrikli ve çeşitli hibrit otomobillerin toplam pazardaki payı yüzde 44’e ulaştı.Ülkemizde ise 2021 yılı sonunda hibrit araçların 49.493 adetlik bir satış rakamına ulaştığını görüyoruz, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 24.131 adet gerçekleşmişti. Elektrikli araçlar ise 2021 sonunda 2.846 satış adedine ulaştı geçen sene bu rakam 844 adetti. 2022 yılı mart ayı itibari ile ise 11.227 adet hibrit ve 1.073 adet elektrikli araç satışı görmekteyiz.

Nisan 2022’de ise toplamda hibrit otomobil satışları 16.606 adetle %10,2 pay, alırken 1.388 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.Ekonomik etki düzeyi yüksek ve birden çok sektörde gelişimi hızlandırma potansiyeline sahip elektrikli araçların ve bu araçların şarj istasyonlarının kurulması için ilerleyen dönemde daha fazla finansman ihtiyacı olacak. Yenilikçi ve sürdürülebilir hizmetleriyle Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesine destek veren Garanti BBVA olarak, elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarının kurulması amacıyla enerji şirketi ABB ile anlaştık.

Bu kapsamda elektrikli araç şarj istasyonu finansmanı için Garanti BBVA’nın bireysel müşterilerine alışveriş kredisi sağlayabiliyoruz. 3 ila 36 ay vadeyle 30.000 TL’ye kadar kullanılacak alışveriş kredisi ABB bayileri aracılığıyla sunarken krediyle sitelere, apartmanlara ve müstakil konutlara kurulum yapılabilecek. Akıllı, güvenilir ve emisyonsuz bir mobilitenin geleceğinin temellerini atan ABB ile birlikte, e-şarj istasyonu kurmak isteyen müşterilerimizin kolayca alışveriş kredisi kullanabilmesini sağlıyoruz. Müşterilerimiz, ülkemizdeki e-şarj istasyonu sayısını hızla arttıracağına inandığımız bu ürünümüze ABB bayileri aracılığıyla ulaşabilecek.

BAĞLANTILI OTOMOBİLLER, YENİ MOBİLİTE ORTAMINDA FİNANS KURUMLARI,OTOMOTİV ÜRETİCİLERİ
Dünyada şimdiden otomotiv teknolojisi ve mobilite hizmetlerindeki devrimin aynı zamanda finansal bir devrim olacağı konuşulmaya başlandı. Araç üstündeki ödeme yöntemlerinden, farklı sigortalama imkanlarına kadar, bağlantılı araçlar, gelecekte bankaların, finans kurumlarının müşterileriyle nasıl ve nerede etkileşime gireceğine, hizmet vereceğine yönelik çalışmaları barındıracak. Bağlantılı otomobillerin başlattığı yeni mobilite ortamı, hem finansal kurumlar hem de otomobil üreticileri arasında farklı hizmet modellerini getiriyor olacak.

YENİ GELECEK, YENİ HİZMET MODELLERİ VE YENİ TÜKETİCİ FİNANSMANI ÜRÜNLERİ
Yeni dönemde Dünya’da en göze çarpan değişim araç sahipliklerindeki değişimde yaşanıyor. Özellikle büyükşehirlerin yoğun trafiği, otomobil fiyatlarındaki global maliyet artışı , üretimde yaşanan arz sıkıntıları ise yeni hizmet modellerini ortaya çıkarmaya başladı. Yeni gelecekte, araç paylaşım (car sharing ) ve araç kiralama üyelik sistemleri “car subscription “ hizmetlerinin önümüzdeki dönemde popülaritesinin artarak devam edeceği, ayrıca otomobil endüstrisi gerçekten otonom araçlara daha da yaklaştıkça, şehir yoğunluğu, kıt kaynaklar, arzda yaşanan global sıkıntılar ve maliyetler tüketicilerin bireysel anlamda otomobil edinme düşüncesini öteleyeceği konuşuluyor. Tam araç sahipliğinden paylaşımlı araba kullanmaya kadar olan bu büyük değişim, finansal anlamda tüketici finansmanına da farklı bir yön vereceğini düşünüyoruz. Bireysel finansmanlar, taşıt kredisi finansmanı ve üyelik finansmanı yöntemine dönüşebilir; diğer taraftan bu hizmetleri sağlayan ana firma finansmanlı ticari araç filo finansmanı büyüyen bir trend olacaktır.

Yazısı: https://www.ekonomidunya.com/

Yazar Hakkında

Number of Entries : 3013

Yorum Yapın

You must be logged in to post a comment.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği www.Tehad.org ©2015

Scroll to top